Orban: Dacă prelungirea stării de alertă e respinsă în Parlament există riscul unui nou val epidemic

orbanludovic-768x511.jpg

Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernul României

Premierul Ludovic Orban afirmă că, dacă Parlamentul respinge prelungirea stării de alertă, "riscul unui nou val epidemic este foarte mare”, întrucât, în acest caz, autorităţile nu vor avea pârghiile legale pentru a asigura respectarea regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, transmite news.ro.

"Eu am convingerea că reprezentanţii cetăţenilor din Parlamentul României vor mai reflecta. Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică, este o decizie care trebuie luată în baza unor considerente care ţin de sănătatea publică din România”, a declarat premierul, vineri.

Premierul a precizat că solicitarea privind prelungirea stării de alertă este făcută în urma deciziilor luate de către specialişti şi că această stare permite autorităţilor "să impună un set de reguli care nu au alt obiectiv decât protejarea sănătăţii oamenilor”.

"Din punctul de vedere al Guvernului, prelungirea stării de alertă este o necesitate, este indispensabilă pentru a putea asigura respectarea măsurilor, altfel nu vom avea pârghii. Dacă Parlamentul respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare pentru că autorităţile vor fi lipsite de instrumente, de pârghiile legale, constituţionale de care au nevoie pentru a putea asigura respectarea regulilor”, a mai afirmat primul ministru.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat recent, după o întâlnire cu secretarul de stat Raed Arafat, că parlamentarii partidului său ar putea vota în Parlament împotriva prelungirii stării de alertă după 15 iunie, așa cum propune guvernul.