One America News – un canal american mai "trumpofil" chiar și decât Fox News

one_america.png

Channel Rion este corespondenta la Casa Albă a controversatului canal One America News
Image source: 
AFP via France24

Când Donald Trump sugera recent pe Twitter că imaginile în care poliția brutaliza un bărbat de 75 de ani au fost, de fapt, o „înscenare”, el prelua o știre difuzată de One America News. Nu este prima dată când președintele promovează indirect acest mic canal, care este mai republican și mai "trumpofil" chiar decât Fox News.

Președintele a sugerat marți, 9 iunie pe Twitter, că presupusul incident dintre un protestatar în vârstă de 75 de ani și poliția din Buffalo ar fi  fost o „înscenare” pusă la cale de gruparea „Antifa”. Presa a criticat imediat această afirmație ca fiind nefondată și contrazisă chiar de imaginile camerelor de supraveghere. Chiar și canalul Fox News, cunoscut pentru susținerea pe care i-o acordă lui Trump, s-a distanțat de această dată de favoritul său. Nu și micul canal One America News (OAN).

Nu este prima dată când locuitorul Casei Albe laudă postul One America News. El îl citează aproape sistematic ca exemplu, mai ales când Fox News nu este suficient de binevoitor față de el. Președintele nu ratează nicio ocazie de a-și arăta recunoștința pentru susținerea primită atunci când are probleme din punct de vedere politic: OAN i-a atacat fără încetare pe democrați în timpul procedurii de destituire din 2019;  de asemenea, canalul susține incontinuu că Donald Trump a făcut o ”muncă remarcabilă” pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

 

O conspiraționistă înverșunată

Site-ul Mother Jones remarcă faptul că, de la începutul crizei de sănătate, președintele american a promovat tot mai des OAN pe Twitter. Un avantaj esențial pentru acest mic post de televiziune fondat la San Diego în 2013 de Robert Herring, un antreprenor care s-a îmbogățit din afaceri cu tehnologie. Canalul are doar aproximativ 14.000 de spectatori fideli în marile orașe americane, față de 631.000 cât are Fox News, potrivit unei estimări realizate de Nielsen Media Research. Dar, datorită postărilor de pe Twitter ale lui Donald Trump, OAN are 82 de milioane de urmăritori în mediul online ...

Din start, acest canal s-a prezentat ca o alternativă la Fox News. Insistând pe subiectul teoriilor conspiraționiste mult mai mult decât fratele său conservator, Fox News, OAN și-a câștigat popularitatea odată cu intrarea lui Donald Trump pe scena politică în 2015. OAN a îmbrățișat rapid “trumpismul” și este singurul canal american care transmite integral discursurile ”tribunului”.

Donald Trump, „un observator interesat de mass-media, a remarcat imediat existența OAN”, scrie New York Times. Casa Albă a primit-o cu brațele deschise pe corespondenta acestui canal la Casa Albă, deși postul are  o audiență nesemnificativă în comparație cu celelalte grupuri mass-media prezente la conferințele președintelui.

Chanel Rion este cea care îndeplinește acest rol, iar respectul ei față de președinte reușește să-i irite pe colegii săi de breaslă. Ea este un produs pur al tipului de „jurnalism” promovat de Robert Herring . O conspiraționistă înverșunată, Chanel Rion susține teorii potrivit cărora  democrații cu funcții importante aparțin unor secte sataniste și efectuau crime ritualice, sau că rudele lui Hillary Clinton erau responsabile pentru moartea unui angajat al Partidului Democrat. Pe site-ul ei, se prezintă ca o ”anti-Clinton”, care se opune cu înverșunare lui Barack Obama și „tuturor intelectualilor de stânga”. Ea l-a însoțit și pe fostul primar din New York, Rudy Giuliani, avocatul și omul de bază al lui Donald Trump, în Ungaria, atunci când acesta „cerceta” presupusele afaceri suspecte ale familiei Biden.

 

”Jurnalism” cu oameni de la Sputnik

În ciuda acestui ”impresionant” CV, Chanel Rion nu este vedeta postului. Omul momentului este Kristian Rouz. El a fost cel care a inspirat tweet-ul lui Donald Trump referitor la brutalizarea septuagenarului din Buffalo, care nu este decât o „informație” de pe site-ul „Conservative Treehouse”, un blog atât de plin de teorii ale conspirației încât chiar și unele site-uri de extremă dreaptă, cum ar fi Breitbart, îl consideră „dubios”, după cum scrie The Daily Beast.

Această înclinație a site-ului „Conservative Treehouse” spre extrema conspiraționistă, nu ar trebui să-l deranjeze pe Kristian Rouz, el însuși un adept înfocat al acestor teorii. În mijlocul pandemiei Covid-19, el asigura pe toată lumea că virusul a fost folosit ca armă de „control al populației” de guvernul chinez, de Bill Gates, Georges Soros, Anthony Fauci (respectatul specialist în boli infecțioase al administrației Statelor Unite) și „eternii” Bill și Hillary Clinton.

Acest „jurnalist” de origine rusă a atras critici și pentru că a lucrat în paralel pentru One America News și pentru Sputnik, grup de presă rusesc considerat a fi un instrument de propagandă al Kremlinului.

 

Un risc pentru securitatea socială

Reputația canalului de televiziune în nebuloasa de extremă dreaptă se datorează mult personalității unui alt membru OAN: Jack Posobiec, zis și "Mr Pizzagate". El a fost cel care a popularizat, în 2016, o teză conform căreia o pizzerie din Washington ar fi servit drept acoperire pentru o vastă rețea de pedofili, implicând mai mulți membri importanți ai Partidului Democrat. Susținător înfocat al lui Donald Trump, Jack Posobiec s-a făcut cunoscut publicului francez în timpul alegerilor prezidențiale din 2017, fiind unul dintre primii care au difuzat „MacronLeaks”, zeci de mii de emailuri ajunse în mediul online în urma spargerii conturilor unor rude ale lui Emmanuel Macron.

Prin urmare, acest canal este asociat cu indivizi care acționează mai mult ca niște cavaleri ai președintelui Trump și mai puțin ca jurnaliști. Faptul că președintele Statelor Unite îi promovează ar putea părea un gest de loialitate și solidaritate, însă susținerea unui post care difuzează incontinuu fake news-uri și teorii conspirative în timpul unei crize majore de sănătate și a  unor demonstrații masive împotriva violenței poliției, reprezintă „un risc real pentru securitatea oamenilor”, declară pentru CNN Phil Napoli, specialist în media și propagandă la Duke University, Carolina de Nord. Pe timp de criză, reamintește acest expert, promovarea informațiilor false de către autorități poate determina oamenii să adopte comportamente riscante, agravând tensiunile sociale deja existente.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24