Ce se întâmplă din 15 iunie cu starea de alertă?

ciolacuu.jpg

Marcel Ciolacu, liderul PSD
Marcel Ciolacu, liderul PSD
Sursa imaginii: 
Facebook

E exlus ca PSD să voteze prelungirea stării de alertă în forma în care a fost în ultimele 30 de zile, spune șeful interimar al partidului. Marcel Ciolacu lasă de înțeles că social democrații vor modifica în Parlament proiectul Guvernului și acuză Executivul că nu a venit nici până acum, cu 4 zile înainte de expirarea stării de alertă, cu o fundamentare. Declarația a fost făcută la scurtă vreme după ce autoritățile au anunțat 237 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

PSD nu va vota prelungirea stării de alertă în forma propusă de Guvern. Social-democrații așteaptă ca executivul să adopte hotărârea, lucru care s-ar putea întâmpla chiar în această seară, și apoi să o modifice în Parlament. Schimbările vizate de PSD sunt legate de durată: 15 zile în loc de 30, achiziții prin licitație, nu directe, sau redeschiderea unor spitale suport COVID care nu au avut pacienți în ultima lună. Asupra a două lucruri nu există dubii: purtarea măștii și distanțarea fizică. Președintele interimar, Marcel Ciolacu, spune că PSD va lua o decizie finală luni, după ce va vedea propunerea Guvernului și că are, ca rezervă, și o lege distinctă. Starea de alertă ar urma să înceteze în 15 iunie, iar pentru prelungirea ei este nevoie de acordul Parlamentului. E o joacă de copii care are scop electoral, rezumă jurnalistul Liviu Avram ping-pongul cu starea de alertă. Virusul nu are apartenență politică, mai comentează el:

Cred că în linii mari, restricțiile care vor intra în vigoare, sau care vor rămâne în vigoare, după data de 17, vor fi în mare parte aceleași. Problema va fi de imagine, cine va avea mai mult drept să clameze că el este cel care a selectat acele restricții care trebuie să rămână și le-a eliminat pe cele care trebuiau eliminate astfel încât să-și poată trage un folos electoral mai mare. E o joacă de copii (...) în care fiecare vrea să-și aroge meritul de a fi făcut ceva și atunci recurg la aceste jocuri de imagine în care ei par că se ceartă, dar rezultatul pe care-l vom trăi noi va fi, în linii mari bănuiesc, același. (...) Intrăm într-un soi de capcană pe care ne-o întind, fără să vrea, politicienii și să acordăm prea multă importanță modului în care sunt botezate aceste măsuri. Că e stare de urgență, că e de alertă, că e lege, că e hotărâre, că e hotărâre a Guvernului modificată de Parlament, asta e mai puțin relevant. Important este ce anume trebuie să face de acum înainte și ce nu trebuie să face în contoinuare și să vedem cum evoluează dinamica îmbolnăvirilor. (...) Virusul ne va da răspunsul, în ultimă instanță, dacă măsurile luate au fost bune sau nu, sau cei care vor să oprească aceste măsuri au intenții corecte sau nu față de sănătatea noastră.