UK: Prințul Philip, 99 de ani, apare alături de Regina Elisabeta a II-a

regina_elisabeta_printul_filip.jpg

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip
Regina Elisabeta a II-a și Prințul Phillip
Image source: 
PA

Prințul consort Philip, în vârstă de 99 de ani, a apărut într-o fotografie oficială alături de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. El nu mai apăruse în public de șase luni și est retras împreună cu suverana la Castelul Windsor.

Fotografia, publicată de Palatul Buckingham, a fost făcută pe domeniul castelului pe vreme însorită săptămâna trecută.

Este prima fotografie publică a Ducelui de Edinburgh (un alt titlu al Prințului) de când a fost văzut plecând din spital la Londra, pe 24 decembrie anul trecut.

Prințul Philip a petrecut atunci patru nopți în spitalul privat Eduard al VII-lea în legătură cu o "afecțiune preexistentă”.

În imagine, ducele poartă o cravată a Regimentului de Gardă, în timp ce Regina poartă o broșă de diamant în formă de inimă de 18,8 carate, numită Cullinan V, pe care a purtat-o ​​de mai multe ori, inclusiv la nunta nepoatei ei, prințesa Eugenie și la Săptămâna modei din Londra.

Fotografia cu Prințul urmează alteia publicată săptămâna trecută care o înfățișează pe Regină, în vârstă de 94 de ani, călărind un ponei numit Balmoral Fern în parcul Castelului Windsor, prima dată când suverana a fost văzută în aer liber de la începutul carantinei pe 23 martie.

Retragere în carantină

Prințul Philip, căsătorit cu Regina de 72 de ani, a fost foarte rar văzut în public de când s-a retras de la îndatoririle regale în 2017. Este cea mai îndelungată căsătorie regală din istoria britanică, iar Philip cel mai vârstnic consort al unui monarh.

Nunta regală 1947
Regina Elisabeta și Prințul Philip sunt căsătoriți din 1947
Image source: 

Ducele a emis o rară declarație în aprilie mulțumind lucrătorilor-cheie din servicii esențiale în timpul pandemiei. A urmat mesajul Reginei la televizor, urmărit de aproximativ 24 de milioane de telespectatori.

Ducele a fost văzut ultima dată în public când ieșea din spital înaintea Crăciunului anul trecut. Regina și-a suspendat îndatoririle oficiale din cauza pandemiei Coronavirus la jumătatea lunii martie.

Prințul Philip, care era retras la Castelul Sandringham din estul Angliei, a fost transportat cu elicopterul pentru a se alătura Reginei la Castelul Windsor, aflat la 35 de kilometri vest de Londra.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ