Campania anti-rasism provoacă dezbateri aprinse în Marea Britanie

edward_colston.jpg

Statuia lui Edward Colston aruncată în râul Avon
Protestatarii au aruncat statuia negustorului de sclavi Edward Colston în râul Avon
Image source: 
Getty Images

Protestele anti-rasism prilejuite de moartea în Statele Unite a lui George Floyd s-au extins și în Marea Britanie, unde ținta principală au constituit-o statui ale unor personaje legate de comerțul cu sclavi. În total peste 137000 de persoane au participat la circa 200 de demonstrații.

După mai multe zile de demonstrații în mari orașe britanice, în dezbatere s-a implicat și Sadiq Khan, primarul Londrei, metropolă cu peste nouă milioane de locuitori. 

Primarul Khan a spus că statuile și numele străzilor din Londra care au legături cu sclavia "ar trebui eliminate”, și a anunțat că a înființat o comisie pentru a analiza numele reperelor culturale și istorice ale Capitalei, pentru a se asigura că acestea reflectă diversitatea orașului.

O primă măsură a fost decizia Canal and River Trust - o organizație de caritate care se ocupă de canalele navigabile - de a înlătura statuia lui George Milligan, un proprietar de sclavi din secolul al XVIII-lea, din fața muzeului Docklands, situat în zona docurilor istorice ale Londrei. 

Statuia a fost demontată și transportată de acolo marți după amiază. 

Alte două statui din Londra a căror înlăturare a fost cerută sunt cele ale lui Thomas Guy și John Cass, alte două figuri publice implicate în comerțul cu sclavi în secolul al XVIII-lea. 

Churchill vizat

În demonstrațiile de la sfârșitul săptămânii din centrul Londrei a fost mânjită cu vopsea statuia lui Winston Churchill, prim ministru britanic în cel de-al doilea război mondial, cunoscut între altele și pentru unele opinii rasiste, altfel destul de răspândite în acea vreme.


Statuia lui Winston Churchill din centrul Londrei
Statuia lui Winston Churchill din centrul Londrei a fost vandalizată de demonstranții anti-rasism
Image source: 
Getty Images

Primarul Khan s-a declarat însă împotriva înlăturării acestei celebre statui din piața Westminster, chiar în fața clădirii parlamentului britanic. 

Campania s-a extins și în alte orașe, de pildă la Oxford unde 26 de consilieri locali și un deputat au cerut înlăturarea din fața unui colegiu a statuii lui Cecil Rhodes, un imperialist britanic în Africa în secolul XIX, care a înființat o bursă care-i poartă numele, o țintă mai veche a unor organizații cu orientare de stânga. 

Principala "victimă" a campaniei anti-rasism a fost statuia lui Edward Colston din orașul Bristol, dărâmată de o mulțime furioasă și apoi târâtă și aruncată în râul Avon care curge prin oraș. 

Statuia data din 1895 și fusese ridicată în onoarea negustorului de sclavi mort în 1721, deși comerțul cu sclavi fusese abolit de parlament în 1807 pentru Marea Britanie și în 1833 pentru întreg imperiul britanic, cu 32 de ani înaintea Statelor Unite. 

Dispută politică și comercială

Prim ministrul și liderul Partidului Conservator, Boris Johnson, a denunțat violența demonstranților care au dat jos statuia și a acelora care au agresat polițiști, iar ministrul de interne Priti Patel a promis că cei care s-au dedat la acest act vor fi urmăriți și deferiți justiției. 

Yorkshire Tea
Yorkshire Tea a luat atitudine împotriva rasismului
Image source: 
Twitter

La stânga și mai ales în Partidul Laburist, protestele anti-rasism au primit un larg sprijin și a fost reamintit faptul că societatea britanică nu este eliberată de rasism, inclusiv în rândul poliției.

La dreapta însă această campanie este privită cu circumspecție: săptămânalul conservator The Spectator de pildă critică inițiativa lui Sadiq Khan: "Istoria și jucătorii săi cheie sunt mai complicate decât permit noii ideologi. Ceea ce este mai șocant este însă faptul că, în loc să condamne aceste fapte de iconoclasm criminal, primarul Londrei le-a instituționalizat."

Dezbaterea s-a extins și la unul dintre tradiționalele produse favorite al britanicilor: ceaiul. Companiile Yorkshire Tea și PG Tips - un Brand Unilever - și-au anunțat sprijinul pentru campania Black Lives Matter (BLM), iar atunci când unii militanți de dreapta au chemat la un boicot pe Twitter, răspunsul a fost: "Vă rugăm nu mai cumpărați ceaiul nostru". 

O atitudine importată din Statele Unite de la Jeff Bezos, directorul executiv al Amazon, cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 150 de miliarde de dolari. 

Bezos a avut un schimb de e-mailuri cu un client care a criticat susținerea firmei sale pentru BLM și a folosit un limbaj rasist.

Într-o declarație pe pagina sa de Instagram, Bezos a spus: "Acest tip de ură nu ar trebui lăsat ascuns în cotloane. Ești genul de client de care mă lipsesc cu plăcere".

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ