America, o democrație în pericol

sua.jpg

Poliția dispersează mulțimea revoltată într-o zonă din apropierea Casei Albe, Washington, 1 iunie 2020
Image source: 
AFP

Zeci de mii de persoane au ieșit și marți pe străzile orașelor americane pentru a opta noapte consecutivă de proteste provocate de moartea lui George Floyd, având loc noi confruntări cu poliția și jefuiri de magazine în New York, transmite Reuters. Departamentul american al Apărării a trimis 1.600 de militari în regiunea Washingtonului, în contextul în care capitala americană, la fel ca principalele oraşe din Statele Unite, este teatrul unor manifestaţii care denunţă brutalitatea poliţiei şi rasismul, relatează Reuters.

Pentagonul a anunţat desfăşurarea trupelor după ce comandantul suprem Donald Trump a ameninţat luni că desfăşoară armata la Washington şi că este dispus să facă acelaşi lucru în oraşe în care autortităţile locale eşuează să controleze revoltele şi jafurile care pătează contestarea provocată de moartea lui George Floyd, un afroamerican ucis în timpul unei arestări de către Poliţia din Minneapolis.

Militari au fost postaţi în baze militare din regiunea capitalei americane - însă nu în oraş, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Rath Hoffman.

O majoritate a americanilor susţin mişcarea naţională de contestare după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare, asfixiat de către un poliţist alb săptămâna trecută, şi dezaprobă gestionarea tulburărilor civice a lui Donald Trump, arată un sondaj Reuters/Ipsos.

Aproximativ 64% dintre adulţii intervievaţi susţin ”persoanele care se află în stadă la manifestaţii”, iar 27% nu, potrivit acestei anchete de opinie realizată luni şi marţi. Alţi 9% dintre ei nu se pronunţă.

Scriitoarea Carme Firan, stabilită la New York din 1996 crede că în acest moment democrația este în pericol în Statele Unite: “Nu mi-a trecut prin cap că o să intrăm într-o epidemie care macină America și care mocnește tot timpul sub covor și din când în când iese la iveală. Unii analiști americani au prezis cumva acest scenariu pentru că dictonul “Divide et impera” este mai mult ca oricând viu în America, într-o țară extrem de divizată, cu răni foarte mari, istorice. Orice fel de incident emoțional ți cu un așa impact uman cum e cel care s-a petrecut în Minneapolis, nu poate să nu atragă după sine o mișcare la fel de arzătoare. Din păcate de la străzile goale din timpul pandemiei, ne-am trezit cu străzile pline de protestatari, nimeni nu mai vorbește despre pericol, despre virus, toată lumea este concentratată pe virusul furiei, fascismului și urii. Și nu se putea un moment mai nepotrivit ca acest virus să iasă la suprafață, decât acest moment în care americanii sunt loviți la toate nivelele și din toate părțile. Vorbesc de americanii obișnuiți , cei raționali, care sper să salveze această țară care se confruntă acum nu numai cu boala și moartea dar și cu o recesiune uriașă care va veni …America este într-o neliniște, cum nu a mai fost de decenii. … Ce mă surprinde este faptul că văd cam același scenariu, când proteste liniștite se transformă în haos, în vandalism și astfel sentimentel  oamenilor care stau și se uită, se schimbă… Nimeni nu vrea să-și vadă viața în pericol, instituțiile incendiate, magazinele vandalizate, străzile devastate. Și pe acest fond poate interveni orice formă de totalitarism, de dictatură.”, completează scriitoarea Carmen Firan.

Funeraliile lui George Floyd sunt prevăzute la 9 iunie la Houston, oraşul unde a crescut. Înainte, două ceremonii vor avea loc - una joi, la Minneapolis, iar alta sâmbătă în North Carolina, statul din care este originar.

Scriitoarea Carmen Firan, stabilită la New York