Chișinău: PG a inițiat un proces penal pentru a investiga imaginile video cu Dodon și Plahotniuc

Procuratura Generală a R.Moldova a anunțat, miercuri, că va investiga imaginile video cu președintele Igor Dodon și fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui proces penal. Secvența video cu Dodon care ar fi luat o pungă cu bani de la Plahotniuc, la sediul Partidului Democrat din Moldova, a fost făcută publică, recent, de un deputat al Partidului Platformă Demnitate și Adevăr în contextul în care opoziția se pregătește să dea jos Guvernul socialist, iar la 1 noiembrie urmează să aibă loc un nou scrutin prezidențial. 

Potrivit procurorilor moldoveni, dosarul penal a fost pornit în baza denunțurilor oficiale depuse la finele săptămânii trecute de liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase și deputatul Iurie Reniță.”Vor fi investigate circumstanțele de fapt, rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezumă că ar fi fost bani. Procesul penal a fost inițiat în baza art.274 Cod de procedură penală, procurorii urmând să efectueze o serie de investigații pentru a decide dacă există în acțiunile protagoniștilor acestui video o bănuială rezonabilă cu privire la elementele constitutive ale vreunei infracțiuni”, susțin oamenii legii.

La 18 mai, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, a făcut publică o înregistrare video, din vara anului 2019, în care apare Dodon și Plahotniuc, cei doi întâlnidu-se pentru a discuta despre viitoarea coaliție de guvernare. Plahotniuc i-ar fi transmis lui Dodon o pungă neagră cu bani. Potrivit deputatului Iurie Reniță, ”ceea ce rezultă din acest video, e un fel de salarizare pentru angajații Partidului Socialiștilor și pentru activitățile pe care acesta le desfășoară. Acum există suficiente motive și bănuială rezonabilă să considerăm că în acea sacoșă neagră era tocmai suma de 600 mii euro ce urma să fie transmisă la indicația lui Dodon”.

De partea sa, șeful statului declară că nu știa ce era în pungă și a calificat imaginile ca fiind trucate, manipulatoare și ”se așteaptă la alte atacuri, falsuri mediatice, noi conserve oligarhice”.

Amintim că, la 6 martie, Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale vreunei infracțiuni. În acest caz, a fost vorba de alte imagini de la aceeași întâlnire dintre Dodon și Plahotniuc.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre inițierea unui proces penal în baza imaginilor video cu Igor Dodon și Vlad Plahotniuc