Stelian Ion (USR): Măsurarea temperaturii este non-invazivă. Unele discuții sunt hilare

stelian_ion_temperatura_masura_non_invaziva.jpg

Un angajat al unei firme de pază măsoară temperatura clienților în piața Bucur Obor, joi, 7 mai 2020 (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)
Un angajat al unei firme de pază măsoară temperatura clienților în piața Bucur Obor, joi, 7 mai 2020 (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)

Constituția României permite restrângerea unor drepturi, dacă acest lucru este pe o perioadă limitată de timp și e justificat pentru a proteja sănătatea publică, declară la RFI deputatul jurist Stelian Ion (USR). Precizările sale vin după ce în spațiul public s-a conturat un trend care se opune măștilor obligatorii și luării temperaturii la intrarea în magazine și instituții ale statului.

Stelian Ion spune că trebuie făcută diferența ”între susținerile politicienilor, care se bazează, mai ales cei din PSD, am observat că au prins această manie de a se sui pe niște subiecte care devin controversate și de a se folosi de temerile și de fricile oamenilor. Deci vreau să facem diferența între declarațiile politicienilor, care se suie pe aceste temeri, cu mai multă sau mai puțină inteligență, cum spre exemplu a făcut deputatul Cătălin Rădulescu deunăzi și temerile legitime ale oamenilor, pentru că în momentul în care ți se restrâng drepturi și libertăți și acum se restrâng anumite drepturi și libertăți, oamenii au posibilitatea și trebuie să aibă dreptul să își exprime opinia și chiar să considere să protesteze”.

Deputatul USR atrage atenția că epidemia Covid-19 nu a trecut: ”Acum, ne aflăm în plină pandemie, nu a trecut pericolul, ne aflăm într-o stare de alertă. Autoritățile s-au bazat pe niște studii și pe niște informații medicale, au propus niște măsuri, măsurile acestea sunt restrictive de drepturi, dar și Constituția noastră permite restrângerea exercițiului unor drepturi, dacă această restrângere este pe o perioadă limitată de timp și este justificată de data aceasta pentru a proteja sănătatea publică”.

 

”Masca obligatorie, o chestie nesuferită, dar care trebuie acceptată”

 

Stelian Ion consideră că ”purtarea măștii e o chestie nesuferită, mai nesuferită decât luarea temperaturii la intrarea în magazin sau în instituții, dar s-a spus, s-a documentat că măsura asta este o măsură bună, pentru a limita gradul de contagiozitate al acestui virus. Deci eu cred că trebuie să acceptăm această măsură pe o perioadă limitată de timp”.

În opinia sa, ”chestiunea cu măsurarea temperaturii, dincolo de discuțiile astea hilare, se ridică alte probleme aici, nu de faptul că îți sunt furate datele personale, așa cum spun unii sau că ți se afectează sănătatea. Dimpotrivă, nu ți se iau datele personale, nu ești trecut pe nici un tabel și în nici o bază de date, deci nu îți sunt afectate drepturile legate de protecția datelor cu caracter personal. Însă problema reală aici este aceea legată de faptul că se instituie o prezumție că toți cei care au temperatura crescută peste 37,3 grade sunt suspecți de coronavirus și pe această bază le este limitat accesul în instituții publice sau în unele magazine (...). Dacă ai temperatura peste această limită, nu poți intra în aceste spații și este o restrângere a drepturilor, pentru că de multe ori, creșterea temperaturii este legată de alte cauze. Dar nu avem capacitatea acum să testăm toți oamenii, toți cei care doresc să intre în supermarketuri sau instituții publice și atunci încercăm să eliminăm acest risc. Este un risc și punem în balanță protecția sănătății publice cu dreptul individual al fiecărui om de a i se respecta libertatea de mișcare și atunci s-a considerat că este mai important să eliminăm acest risc, chiar acceptând că în unele situații oamenii pot avea temperaturi din alte cauze, decât să nu facem nimic. Măsura în sine a luării temperaturii e una non-invazivă, e ca și cum te-ai uita la cineva și ai vedea dacă e roșu la față sau e palid”.

Stelian Ion, despre polemicile privind masca obligatorie și măsurarea temperaturii la intrarea în magazine