Cât de ”independentă” va fi ancheta asupra activității OMS?

Cele 194 de țări membre OMS, inclusiv Statele Unite și China, au adoptat săptămâna aceasta o hotărâre care prevede o „evaluare independentă” a răspunsului organizației la pandemia de coronavirus, în condițiile în care Statele Unite au acuzat în ultimele luni, în mod repetat organizația că a întârziat sa dea alarma.

Textul hotărârii, aprobat prin consens, prevede lansarea „cât mai curând posibil (...) a unui proces de evaluare imparțial, complet și independent” al acțiunilor internaționale coordonate de OMS cu privire la  pandemie, în vederea „îmbunătățirii capacități globale de prevenire, pregătire și reacționare în fața pandemiei”. Această evaluare, a cărei schemă rămâne vagă, va trebui să analizeze „măsurile luate de OMS în fața pandemiei Covid-19 și cronologia acestora”.

La deschiderea reuniunii anuale a OMS, luni 18 mai, directorul său general Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat deja că organizația va deschide o „anchetă independentă” cu privire la răspunsul față de pandemia coronavirusului „la momentul potrivit” . De asemenea, el a reiterat,  că OMS a dat alarma „imediat” și „în repetate rânduri”.

Pandemia Covid-19 a ucis mai mult de 318.000 de oameni de la debutul său în decembrie în China.

Hotărârea vine după criticile repetate ale Washingtonului. Președintele american, Donald Trump, acuză OMS că este o „marionetă a Chinei” și că a ignorat avertismentul Taiwanului cu privire la apariția virusului și gravitatea acestuia, care datează încă din luna decembrie. De asemenea  Washingtonul acuză OMS că nu a declarat la timp starea de pandemie, acuzație pe care aceasta o neagă.

Donald Trump a suspendat deja finanțarea SUA pentru OMS la jumătatea lunii aprilie și a amenințat din nou că va părăsi organizația marți, dacă aceasta nu se angajează să ofere „îmbunătățiri vizibile” în termen de 30 de zile. Statele Unite au fost încă de la început cel mai mare donator al OMS.

 

OMS în mijlocul conflictului chino-american

Deși hotărârea adoptată marți în cadrul reuniunii anuale a Adunării Mondiale a Sănătății nu se referă în mod explicit la China, Statele Unite nu s-au opus.

Secretarul de stat american al sănății, Alex Azar, a asigurat totuși că „eșecul” OMS față de Covid-19 a costat „multe vieți”, solicitând o Organizație Mondială a Sănătății „mult mai transparentă” și „mai responsabilă ”.

Marți, China a sărit în ajutorul organizației, acuzând administrația americană că încearcă să se „sustragă obligațiilor” față de OMS și „să compromită eforturile Chinei în fața epidemiei.”

 

Beijing: Washingtonul nu vrea decât să uităm bilanțul pandemiei

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a criticat, fără a le numi, acele țări care „au ignorat recomandările OMS” : testarea sistematică și izolarea cazurilor suspecte, precum și aplicarea măsurilor stricte de distanțare socială.

Autoritățile chineze au răspuns în repetate rânduri la acuzațiile americane, spunând că acestea au rolul de a ascunde bilanțul real al epidemiei din Statele Unite, cea mai afectată țară din punct de vedere al numărului de decese: 90 369 de decese pentru peste 1,5 milioane de cazuri depistate.

 

Traducere de Anda Costiuc după articolul publicat de France24