Ziua Europei, într-o atmosferă mai încărcată ca oricând

Acum 70 de ani, la 9 mai 1950 Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, rostea celebrul discurs care avea să rămână în istorie drept drept piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi. Aceasta este semnificația Zilei Europei. 

Textul, cunoscut drept „declaraţia Schuman” prevedea crearea unei Comunităţi europene a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse. Astăzi, când facem parte dintr-o uriașă piață integrată, de aproape 500 de milioane de oameni, discursul de acum 70 de ani le-ar putea părea multora unul mai degrabă banal.

Dar atunci, imediat după sfârșitul războiului, ideea a fost cu adevărat extraordinară. Și trebuie să spunem că aceasta a fost într-o mare măsură, rodul gândirii unui tehnocrat, Jean Monnet, care avea și experiența sa de negustor internațional de cognac, provenind din celebra regiune viticolă franceză.

Războiul l-a prins pe funcționarul francez în Marea Britanie, unde studia posibilitatea coordonării celor două industrii militare. Apoi, după căderea Franței, a fost trimis de britanici în Statele Unite, pentru a negocia cumpărarea de provizii de război.

Robert Schuman, cu origini luxemburgheze, provenea din Lorena, o provincie care în decursul ultimului secol făcuse obiectul mai multor confruntări franco-germane.

Ideea care îl anima pe Schuman și, în aceeași măsură, pe colaboratorul său, Monnet, era aceea de a face imposibil ca războiul să se repete.

Și aceasta, prin punerea în comun a resurselor esențiale în organizarea și ducerea războiului la acea vreme: cărbunele și oțelul.

Ideea nu a fost impusă cu ușurință în cabinetul francez, dar îndată ce a obținut acordul, în urma unor dezbateri furtunoase, Robert Schuman a făcut-o publică. Apoi, istoria se cunoaște.

Astăzi, proiectul european cunoaște un moment de cumpănă.

În doar câteva zile, măsurile intempestive luate de state în pandemia Covid-19 au avariat grav un întreg eșafodaj de reglementări și principii care stăteau la baza Uniunii. Toate fuseseră elaborate și negociate cu greu, în decenii întregi.

Libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a forței de muncă a fost pusă între paranteze, nu știm pentru cât timp. Piața unică, o realizare remarcabilă, a fost lovită. Am văzut cu toții lucruri de neimaginat în Europa: de la șiruri de camioane cu mărfuri oprite la frontierele interne ale Uniunii și până la transporturi de materiale sanitare rechiziționate , apoi eliberate după negocieri dure.

Spațiul Schengen este prăbușit, după ce fusese zgâlțâit serios de terorism și criza migrației.

Acum se discută mult despre relansarea activității economice în Uniunea Europeană. Se fac planuri, se eliberează sume colosale, de ordinul trilioanelor, o adevărată putere de foc financiară la nivel european.

Desigur, relansarea economică este esențială – dacă disparitățile economice se adâncesc, proiectul se poate prăbuși. Dar o misiune la fel de importantă constă în refacerea întregului eșafodaj de principii și legi europene.

Pare simplu, însă nu este chiar așa.

Va mai fi refăcută întru totul piața unică, sau unii lideri vor ceda tentației populiste și vor alege protecționismul? Va fi reclădit Spațiul Schengen, sau liderii populiști se vor închide în granițele lor, invocând tot felul de pericole? Va fi regăsită solidaritatea ?

Reîntorcându-ne la discursul lui Robert Schuman, să nu uităm că resortul acestuia a fost dorința de a menține pacea, după un război devastator. Iar liderii europeni de azi ar trebui să ia aminte, într-o atmosferă care amintește de întunecații ani 1930.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 8 mai 2020