SARS-COV2, cel mai periculos virus cu care ne-am luptat vreodată --interviu cu Sam Allen

allen.jpg

Sam Allen, directorul serviciului de urgență al comitatului Dougherty, situat în sud-vestul statului Georgia

Sam Allen este directorul serviciului de urgență al comitatului Dougherty, situat în sud-vestul statului Georgia. Majoritatea celor 94.565 de locuitori numărați la recensamântul din 2010 locuiesc în capitala administrativă, Albany. Acolo își are sediul grupul de intervenție medicală condus de invitatul nostru și unde funcționează spitalul Phoebe Putney Memorial, care în aceste zile duce greul luptei împotriva corovanirusului

Celelalte două unități din zona cu facilități de tratament critic se află la 32 și respectiv 60 km distanță. Albany este la 56 km distanță de cea mai apropiată autostrada interstatală, la 290 de km de cel mai apropiat aeroport internațional.  În ciuda caracterului rural al comitatului și relativei sale izolari, virusul a lovit cu o forță neobișnuită. La origine au fost două funeralii și pomenirile de după. Primul participant cu simptome s-a prezentat la urgențe pe 29 februarie, dar  a fost testat și diagnosticat abia pe 10 martie la spitalul regional din Marietta, unde a murit două zile mai tîrziu. De atunci, numărul cazurilor a explodat: la 10 aprilie erau 1.739 pozitivi. SARS-CoV2 a lovit o populație extrem de vulnerabilă:  67% afro-americani, aproape 29% din populație în sărăcie, co-morbidități peste medie.

Sam Allen:  Cînd termin lucrul, retrăiesc întîmplările de peste zi.  Mă gîndesc dacă nu cumva m-am molipsit și duc boală acasă, la soție și copii.  Această grijă de a-și proteja familia este o povara psihică în plus pentru fiecare  angajat. Ca director, sunt preocupat nu doar de familia mea ci și de familiile personalului. A fost o perioadă foarte dificilă emoțional, dar echipajele noastre sunt la înălțime.

Rep.:  Nu te-ai aștepta la o contagiune atît de severă într-un loc precum comitatul Dougherty. Se știe de unde a pornit contaminarea?

Sam Allen:  Încă nu știm exact ce s-a întîmplat. Conform autorității sanitare a comitatului, se pare că la origine au fost două inmormintari la care au fost prezente peste 400 de persoane.

 

Rep.:  Ce a schimbat Covid-19? La ce pericole în plus sunteți expuși, și cum va protejați?

Sam Allen:  A schimbat mult funcționarea urgențelor. Înainte, paramedicii lucrau în uniformele obișnuite, cu mănuși și precauții de rutină. Astăzi  purtăm măști cu filtraj tip N95 și mănuși speciale. Cînd sunt chemați la un suspect de Covid-19, personalul de pe salvare îmbracă și salopete Tyvek. S-a schimbat deci radical raportul cu pacientul, modul în care transportăm și cum decontaminăm ambulanțele după fiecare cursă.

 

Rep.:  Cum le decontaminați?

Sam Allen:  După un caz confirmat de Covid-19, aducem ambulanțele la sediu unde le sterilizăm exterior și interior cu o soluție de peroxid. Dezinfecția durează 11 minute, după care echipajul poate reintra în acțiune.

 

Rep.:  Cum funcționează urgențele în aceste zile? Cum faceți triajul?

Sam Allen:  Apelul vine la dispeceratul 911 din Albany, dispecerul pune o serie de întrebări.  La început ne rezumăm la călătorii în străinătate și posibil contact cu un bolnav de Covid-19,  acum  întreabăm și de simptome-cheie precum senzația de sufocare, tusea și febra. Informațiile sunt transmise unității mobile aflate în drum spre pacient.

 

Rep.: Și unde e transportat pacientul?

Sam Allen: Paramedicii transportă pacientul la unitatea medicală cea mai apropiată, spitalul comitatului Dougherty.

 

Rep.:  Este vorba de Phoebe Putney, dotat acum cu patru secțîi de terapie intensivă și șapte saloane pentru pozitivi, mult peste ce aveau acolo cînd pandemia a lovit, 38 de paturi pentru îngrijiri critice. E suficient?

Sam Allen:  E solicitat intens, dar continuă să primească bolnavi. Dacă e cazul, îi transferă la alte spitale din zona care au paturi disponibile. Deocamdată, unitatea spitalicească locală poate primi pacienții pe care-i aducem constant.

 

Rep.:  Nu e simplu. Înțeleg că aveți în jur patru comitate fără spital. Cum stau lucrurile în privința aprovizionării cu material medical și de protecție personală?

Sam Allen:  Suntem aprovizionați de Departamentul de Sănătate al statului Georgia, o dată pe săptămînă. Uneori primim tot ce-am solicitat, alteori doar parțial în funcție de stoc. Nu este ușor, dar fiecare angajat are masca N95, mănuși și salopetă Tyvek. Protecția personalului este prioritatea numărul unu.

 

Rep.:  Sunteți în prima linie. S-a relatat că la începutul acestei luni, ați transportat, într-o singură oră, șapte pacienți în stare critică. Ce mesaj ați avea pentru colegii dvs. din Europa angajați în aceeași luptă?

Sam Allen:  Cînd a început, la 11 martie, am fost copleșiți. Au trebuit ajustate proceduri, au trebuit căutați furnizori ca să avem tot ce ne trebuie. Asigurați-va că aveți totul pentru a va proteja personalul. Cu virusul acesta nu-i de glumit; face multe victime. Pînă la această ora avem în comitatul Dougherty  peste 67 de morți. Suntem pe locul al doilea ca mortalitate în Georgia. Mulți mi-au spus că-i o născocire, că nu văd de ce atîtea precauțiuni. Vreau să accentuez cît de grav este; e o realitate, e adevărat. Tuturor celor care lucrează la Urgențe, oriunde în lume: sunt cu sufletul alături de voi, mă rog pentru voi, pentru că virusul e cel mai periculos cu care ne-am luptat vreodată. Ne-am pregătit de-a lungul anilor, dar niciodată n-a fost nevoie de nivelul de decontaminare de acum. Vom trece și prin asta cu bine și vom învăța, ca să fim pregătiți dacă se repetă.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă aici interviul cu Sam Allen, directorul serviciului de urgență al comitatului Dougherty, situat în sud-vestul statului Georgia