PSD nu uită de politică și ”lovește” cu propriile proiecte anti-COVID în Senat

parlament.jpg

Image source: 
Parlamentul României

Senatul a adoptat azi un proiect de lege care privește suspendarea rambursării creditelor, deși și guvernul a acționat în acest sens. De asemenea, senatorii au plafonat prețurile la medicamente și au aprobat un proiect care ar permite amânarea plății utilităților. Depinde doar de Cameră să accepte sau să respingă propunerile.

Senatorii au adoptat, marți, un proiect de lege privind suspendarea rambursării creditelor, la o zi după ce şi Guvernul a adoptat o astfel de măsură. Potrivit PSD, proiectul de lege corectează ordonanţa dată luni de Guvern.„Parlamentarii PSD din Senatul României au susţinut şi votat astăzi (marți -–n.r.) proiectul de lege care prevede suspendarea plăţii ratelor bancare, fără dobânzi şi penalităţi, până la 31 decembrie 2020, pentru creditele luate de populaţie ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD, imediat după ce proiectul a trecut de Senat. Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa Camerei Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Senatul a adoptat și un proiect de lege prin care se plafonează preţurile la medicamente, dezinfectanţi şi materiale de protecţie. Adaosul comercial nu poate fi mai mare de 10% faţă de costul cerut de producător. Și această iniţiativă va ajunge pe masa Camerei Deputaţilor, care va avea rol de for decizional. Propunerea legislativă aparţine PSD care propune și sancţionarea de către Consiliului Concurenţei a nerespectării acestor măsuri cu amendă începând de la cinci milioane de lei. În proiectul de lege este menţionat faptul că Ministerul Economiei va putea limita vânzarea produselor în afara României, în cazul lipsei de materiale pe piaţa internă.

În fine, Senatul a adoptat, marți, un proiect care prevede posibilitatea amânării plăţii facturilor la utilităţi pentru o perioadă de trei luni. Proiectul prevede şi amânarea pentru trei luni a plăţii CAS şi CASS pentru firmele care îşi păstrează angajaţii. Cei care au intrat în şomaj tehnic sau pur şi simplu nu mai au bani să plătească datoriile trebuie să ştie că în curând vor putea solicita amânarea plăţii facturilor la utilităţi precum apă, gaze, salubritate sau telefonie mobilă. Senatul a adoptat, marți, proiectul de lege iniţiat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu care prevede o serie de facilităţi fiscale, amânare şi reeşalonare de plăţi acordate companiilor şi angajaţilor acestora. Facilităţile se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii a cel puţin 75% din contactele de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Contribuabilii, persoane fizile şi juridice, nu vor plăti dobânzi sau penalităţi de interzicere pentru perioada cât timp plata este amânată. Iniţiativa merge acum la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional,