COVID schimbă politica Ankarei?

erdoganafp.jpeg

Image source: 
AFP

Numărul deceselor provocate de epidemia de coronavirus în Turcia a crescut cu 46, ajungând marţi la 214, în timp ce numărul cazurilor confirmate de Covid-19 a crescut cu 2.704 ajungând la 13.531, a anunţat Ministerul Sănătăţii, relatează Reuters. În context, partidul la putere pregătește eliberarea unor deținuți, probabil și politici.Numărul deceselor provocate de epidemia de coronavirus în Turcia a crescut cu 46, ajungând marţi la 214, în timp ce numărul cazurilor confirmate de Covid-19 a crescut cu 2.704 ajungând la 13.531, a anunţat Ministerul Sănătăţii, relatează Reuters. În context, partidul la putere pregătește eliberarea unor deținuți, probabil și politici. 

Partidul AKP al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a propus un proiect de lege privind eliberarea temporară din închisoare a circa 45.000 de deţinuţi, ca măsură de evitare a răspândirii coronavirusului în penitenciare, transmite dpa, preluată de Agerpres. O reformă separată, înaintată de AKP şi aliaţii săi către parlament, prevede eliberarea cu titlu permanent a aproximativ 45.000 de deţinuţi. Închisorile aglomerate din Turcia găzduiesc în jur de 300.000 de deţinuţi.

Guvernul lucrează la o reformă vizând relaxarea presiunii asupra sistemului, în condiţiile în care asociaţii pentru apărarea drepturilor omului avertizează că numărul infectărilor ar putea creşte rapid în mediul penitenciar.

Deţinuţii care au executat jumătate din durata pedepsei vor fi eligibili pentru eliberare, a precizat Cahit Ozkan, vicepreşedinte al AKP, pentru presă. Vor fi însă excluşi condamnaţii pentru terorism, infracţiuni legate de droguri, infracţiuni de natură sexuală, crime, violenţă împotriva femeilor. Cei eliberaţi temporar vor fi transferaţi din regim deschis în arest la domiciliu, a mai spus Ozkan.

Dezbaterea va începe marţea viitoarea în parlament, unde AKP şi aliatul său naţionalist MHP, împreună cu care a pregătit proiectul, deţin majoritatea.