O lecție importantă oferită Europei de Planul Marshall

marshall.jpg

Generalul George C. Marshall, 1880-1959
Image source: 
Wikipedia

Aseară, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au discutat într-o teleconferință despre relansarea economică în urma epidemiei COVID-19. O discuție care a venit la o zi după o declarație a președintelui Consiliului European, Charles Michel, privind aprobarea ”unei strategii de stimulare de tipul Planului Marshall”.

Așadar, după ce actuala provocare a fost caracterizată de mai mulți lideri europeni drept un adevărat război, refacerea economică pare să urmeze modelul de după cea de-a doua mare conflagrație mondială.

Să privim puțin în urmă către semnificația acelui Plan Marshall.

A fost lansat în 19 iunie 1947, într-o conferință desfășurată la Paris, de secretarul de stat american George Marshall, militar de carieră, ofițer în timpul primului război mondial și general în timpul celui de-al doilea.

Planul s-a adresat tuturor țărilor europene, dar Iosif Stalin a interzis participarea statelor aflate sub sfera sa de influență, printre care și România. Stalin a caracterizat planul drept un act de ”imperialism economic american” și evident că se temea ca nu cumva Occidentul să influențeze prea mult țările pe care tocmai le cucerise.

Așadar, au rămas să participe la Planul Marshall doar statele vest-europene, plus Grecia și Turcia.

Iar avantajele s-au văzut în deceniile care au urmat. Țările care au urmat Planul Marshall s-au dezvoltat accelerat în sistemul democratic susţinut de SUA. Prăpastia care s-a adâncit atunci între Estul și Vestul Europei nu a putut fi reparată pe deplin nici până azi, cu toate progresele semnificative înregistrate de noile state membre ale Uniunii Europene. Cât despre statele care dintr-un motiv sau altul n-au aderat până acum la Uniunea Europeană, nicio speranță.

Planul Marshall a totalizat 20 miliarde de dolari, o sumă colosală pentru vremea aceea. Dar a pus condiţia ca naţiunile europene să coopereze pentru folosirea fondurilor. Și astfel, s-au pus bazele comunității economice și Uniunii Europene de mai târziu.

Planul Marshall a adus beneficii nu doar Europei, ci şi Statelor Unite. Bunurile de care avea nevoie atunci Europa distrusă de război erau cumpărate, cu banii americanilor, din America. Și aduse pe Vechiul Continent de nave americane.

Cam asta se întâmplă acum și cu fondurile europene. Ele contribuie la dezvoltarea regiunilor mai sărace, dar sunt și în beneficiul celor mai bogate, prin dezvoltarea pieței unice și creșterea posibilităților de investiții.

Dar Planul Marshall a mai avut un merit: a reuşit să izoleze influenţa sovietică în Europa de Vest. Să nu vă închipuiți că în acele vremuri propaganda Moscovei nu lucra! Era la fel de activă ca și acum, folosind tehnicile vremii – și mulți occidentali cădeau victime.

Ei bine, poate că această lecție ar trebui să o aibă astăzi în minte liderii europeni: că o politică a generozității și lucrul în comun pot da un impuls extraordinar dezvoltării.

Și sunt cel mai bun răspuns la propagada ruso-chineză care s-a întețit în această perioadă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 27 martie 2020