Coaliția PD-PSRM, creată în Parlamentul R.Moldova

acord_coalitie_pd_psrm.jpg

Liderii PSRM și PD semnează noul acord de constituire a majorității parlamentare
Image source: 
Facebook/Pavel Filip

La Chișinău, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat au creat oficial o nouă majoritate parlamentară. Cei care au semnat noul acord dintre cele două formațiuni sunt Zinaida Greceanîi, liderul Partidului Socialiștilor și președintele Partidului Democrat, Pavel Filip. Ce presupune noul acord de coaliție intitulat ”Platforma Social – Democrată pentru Moldova” (PSDM)?

Liderii celor două formațiuni susțin că ”noul acord se încheie în scopul creării unei majorități parlamentare stabile, susținerii și realizării programului social-economic al Guvernului Republicii Moldova, în interesul cetățenilor țării”.

Potrivit noului acord, socialiștii și democrații vor promova și respecta angajamentele internaționale ale Republicii Moldova în ceea ce privește aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Totodată, PSRM și PD vor continua cooperarea în contextul acordurilor economice, sociale și culturale, semnate în cadrul Comunității Statelor Independente și conform altor acorduri semnate de Republica Moldova.

De asemenea, PD și PSRM susțin că ”vor asigura stabilitatea guvernării printr-o coordonare politică eficientă a deciziilor în cadrul majorității parlamentare, care nu va accepta voturi comune cu fracțiunile din opoziție, fără un consens prealabil între părți.

Socialiștii și democrații vor crea coaliții de guvernare și la nivel local.

Noi miniștri în Guvernul Chicu

Tot astăzi, miniștrii propuși de Partidul Democrat din Moldova au fost învestiți în funcție. Ei au depus jurământul în prezența conducerii de vârf a țării. Astfel, PDM și-a asumat responsabilitatea pentru următoarele domenii de activitate:Cristina Lisnic va fi viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Pînzari - ministru al Apărării, Igor Șarov - ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Oleg Țulea - ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene,  Sergiu Railean - ministru al Economiei și Infrastructurii.

Acum o lună, șase deputați ai Partidului Democrat din Moldova au anunțat că părăsesc formațiunea, condusă anterior de Vlad Plahotniuc. ”Acțiunile conducerii PDM, concentrate pentru o coaliție cu socialiștii, fără ca să aibă loc măcar o discuție cu partidele de dreapta, nu ne reprezintă. Sunt acțiuni ce determină Republica Moldova să meargă pe o cale greșită, să stagneze dezvoltarea și apropierea sa de Uniunea Europeană”, declarau foștii democrați.

Comentatorul politic, Nicolae Negru declara recent într-un interviu la RFI că Igor Dodon stă în spatele scindării Partidului Democrat și că PD putea să existe în forma în care a existat, într-o alianță neformală cu PSRM, chiar să voteze uneori împotriva unor inițiative guvernamentale care nu le sunt pe plac. ”Dar Igor Dodon nu suportă așa ceva. A prins gustul puterii, este îmbătat de putere. Dacă se formează o alianță oficială între PD și PSRM, atunci democrații pierd o mare dintre alegătorii pro-europeni. Și, da, am putea vorbi de un pas sinucigaș al acestei formațiuni”, susține comentatorul politic de la Chișinău, Nicolae Negru.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre acordul semnat de PSRM și PD privind noua majoritate parlamentară