Cum și-au disputat doi septuagenari, în vremuri de molimă, coroana învestiturii Democrate

biden_vs_sanders.jpg

Joe Biden (stânga) și Bernie Sanders
Image source: 
AFP

Duminică, 15 martie, a avut loc într-un studiou CNN din Washington a 11-a dezbatere a candidaților Democrați în alegerile prezidențiale și prima în care s-au confruntat doar doi candidați, cei care mai au șanse de nominalizare, fostul vice-președinte Joe Biden și senatorul de Vermont Bernie Sanders. S-au abordat subiecte vechi, eclipsate de marea temă a epidemiei Covid-19, care începe să aibă un impact medical și social major, cu stare de urgență națională, școli închise în 19 state și până duminică peste 3.000 de cazuri diagnosticate, în condițiile în care testarea are o amploare mult mai redusă decât cea din Coreea de Sud sau Italia.

Doi septuagenari și-au disputat, în vremuri  de molimă, coroana învestiturii Democrate.

Pe fundal, o țară în carantină, sub stare de urgență declarată vineri, gâfâind și improvizând ca să recupereze terenul pierdut. Până vineri, totul era în derivă, la voia capriciului prezidențial. A fost mobilizat încă o dată, pentru a mai structura haosul decizional, ginerele prezidențial, Jared Kushner, și anturajul acestuia dinlăuntrul și dinafara Administrației, anturaj în care figurează la loc de cinste tatăl cumnatei lui Kushner, doctorul Kloss, medic urgentist. Grupul informal Kushner, care a trebăluit pentru a calma bursele - cu o conferință de presă programată vineri o oră înaintea închiderii - și a pune pe picioare rețeaua de testare lăsată de izbeliște, concurează pentru atenția extrem de redusă a lui Trump cu alte structuri anti-pandemie, cum ar fi Centrul de Control al Maladiilor Transmisibile, Ministerul Sănătății și celula de criză condusă de vice-președintele Mike Pence. 

Cei  care sunt angrenați direct în gestionarea crizei și se bat pentru favorul prezidențial dau încă o dată asigurări.

"Nu toată lumea va avea acces la un test mâine. Dar foarte curând, zile până la o săptămână, veți constata o escaladare majoră de capacitate și implementare", promitea ieri Anthony Fauci, director al Institutului Național de Boli Infecțioase din anul 1984, unul dintre supraviețuitorii epurărilor și optimizărilor birocratice la care s-a dedat cu pasiune actualul Executiv.

Fără un șef de cabinet, fără structura biodefensivă și anti-pandemie creată în 2014 de Barack Obama în cadrul Consiliului pentru Securitate Națională și desființată acum doi ani, cu expertiză intra-guvernamentală grav diminuată de înghețări de posturi, demisii, politizare,  destructurare instituțională, corabia anti-coronavirus plutește pe valul evenimentelor, cu un timonier cvasi-absent.

Joe Biden și Bernie Sanders, singuri într-un tele-studiou în epoca distanțării sociale, s-au înveșmântat ieri, inevitabil, în mantia normalității și urgenței înlocuirii unei Administrații cu iz din ce în ce mai pronunțat de curte regală.

"Când în lume e atâta teamă, exemplul american e mai necesar decât oricând. Avem nevoie de un președinte credibil, de o conducere onestă, fiabilă, ghidată de adevăr. Ne aflăm într-un moment incredibil al istoriei, când avem ocazia fenomenală de a propune o alternativă îndrăzneață, progresistă. America trebuie să-și re-asume rolul de lider al lumii". 

"America mai presus de toate" a lui Trump "ne-a lăsat singuri, izolați de restul lumii", a punctat fostul vice-președinte Biden, care după un început de campanie lent și poticnit s-a impus ca favorit în cursa de nominalizare. Rivalul său auto-proclamat "socialist", senatorul de Vermont Bernie Sanders,  privește criza sanitară în desfășurare printr-o prismă sistemică.

"Americanii înțeleg că nu mai putem continua cu un sistem de sănătate crud și disfuncțional. Cheltuim  dublu per capita față de oricare altă țară dezvoltată, dar 87 de milioane de americani rămân ne- sau sub-asigurați. Acum, când ne confruntăm cu pandemia Covid-19, absurditatea acestui sistem medical e din ce în ce mai evidentă".

Nu departe de studioul în care  Sanders și rivalul său puneau la cale viitorul politic al Americii, la aeroportul Dulles din Washington, se auzea zarva mulțimilor care, întoarse din cele 28 de state europene cu intrarea brusc restricționată, așteaptă ore în șir, în periculoasă proximitate, să treacă prin filtrul epidemiologic ridicat în pripă vineri, fără preaviz sau organizare.  "Cumplit, înfricoșător microcosm al unui dezastru amplificat de incompetență",  rezuma ieri, în Washington Post, un american revenit de la Viena.

"Ar fi trebuit să mărească efectivele vamale și de control anti-viral. N-au făcut-o, și sâmbătă seară mulțimea ce s-a revărsat în aeroportul O'Hare din Chicago a rămas blocată, cu sutele, într-un spațiu extrem de redus. Este exact ce nu vrei să se întâmple la vreme de pandemie. Duminică ne așteptăm la mai rău, cu și mai mulți călători și zboruri programate.  Autoritățile federale par  complet nepregătite", constata guvernatorul statului Illinois, Jay Robert Pritzker.  Până la șase ore au așteptat sâmbătă cei întorși  pe O'Hare,  și scena s-a repetat aidoma la Dallas, New York și alte zece destinații majore.

A pătruns, ca subiect, aceast tumult derutant și prin fono-izolarea studioului în care s-a desfășurat ieri duelul retoric al pretendenților Democrați, bruind celelalte tematici vehiculate: economia, mediul, ascensiunea globală a autoritarismului,  inechitățile sociale, comerțul și liberul schimb, imigrația, reforma asigurărilor medicale, regimul armelor de foc, șansele respective la generale, și inevitabil Trump, descris aspru de Bernie Sanders.

"America nu mai poate îndura un președinte care este un mincinos patologic, care conduce o Administrație coruptă, care nu cunoaște Constituția și se crede mai presud de lege; un rasist, misogin și homofob, cel mai periculos președinte din istoria țării".

Trump cel surclasat de criză, cel obsedat de imagine și realegere, cel greu de învins și dizlocat pentru că joacă după reguli proprii și evoluează în universul hiperbolei, fabulației, lipsei de responsabilitate.

"Nu, n-am nici o vină, pentru că am avut niște condiții, niște norme și specificații din trecut, care nu erau gândite pentru un astfel de eveniment, cu cifrele de care vorbim. Am lucrat din greu, am realizat progrese enorme. Când compari cu alte zone din lume, e destul de incredibil. Au contat foarte mult deciziile timpurii de închidere a frontierelor. Am declarat acum Europa focar, am închis și acea graniță. Nu știu ce-a fost, poate talent, poate noroc...cum vreți să-i spuneți. Alte țări ne-au sunat, au lucrat cu noi, au luat sau vor lua decizii similare", a dat de veste cel în care se mai încred, la vreme de criză, doar 48% dintre americani, președintele Donald Trump.