Pe scena dezbaterilor Joe Biden a fost de nerecunoscut--interviu cu David Birdsell

david_s_birdsell.jpg

Profesorul David Birdsell, decanul Facultății de Relații Publice și Internaționale de la Universitatea Baruch din New York
Sursa imaginii: 
facebook/Universitatea Baruch

Profesorul David Birdsell este decanul Facultății de Relații Publice și Internaționale de la Universitatea Baruch din New York. Expert în comunicare publică, mass-media și tehnologie informațională în sfera politicului, el este în aceste zile un extrem de solicitat comentator pe subiecte legate de campania electorală prezidențială.

Această campanie e acum o cursă în doi la democrați, de unul singur la republicani. Joe Biden și Bernie Sanders în lupta corp la corp, Donald Trump, inevitabil și fără tam-tam, cu totaluri care ar stârni invidie în regimuri totalitare. Întrebarea momentului este care dintre cei doi democrați este mai dotat să-l înfrunte și să-l dizloce  pe actualul ocupant al Casei Albe. E o întrebare care, din păcate, nu-și găsește răspuns, și unde nu-i răspuns e angoasă. Opțiunea momentului este fostul vice-președinte Joe Biden. Cum argumentează David Birdsell,  e o alegere extrem de riscantă dată fiind în primul rând prestația lui Biden în dezbaterile de până acum.

David Birdsell:  Bernie Sanders are adepți activi și motivați, o bază ce pare însă mai strâmtă decît în 2016.  E o reflexie a schimbării atmosferei politice, sau a faptului că senatorul de Vermont e candidatul perpetuu al ultimilor patru ani, de la înfrângerea din 2016. Joe Biden, pe de altă parte, a fost oribil în dezbateri, confuz, imprecis în formulări inclusiv pe subiectele care-l definesc, în care are autoritate și expertiză  incontestabilă. De asemenea, n-a reușit să pareze abil atacurile vizînd trecutul sau politic. În 2005, cînd era liderul comitetului senatorial pentru relații externe, oferea exegeze magistrale despre starea lumii. În 2019 - 2020, parcă nu-i  același om.  E de nerecunoscut. Prestațiile în dezbateri, singure, nu înclină însă balanță.  Sunt semne bune dacă adaugi succesul la urne și capacitatea de a te lasă propulsat de sentimentul electoratului.

 

Rep.:   Dincolo de semne, ce-i de urmărit în această faza a confruntării? Cum măsoară experții șansele unui candidat?

 

David Birdsell:  Trebuie urmărite două variabile: cum se încadrează pretendenții pe un anume culoar strategic, și  evoluția reacției a două comunități care contează enorm, profesioniștii din mass-media și sprijinitorii financiari, donatorii,  la prestația celor doi candidați rămași în cursă, candidați cu un palmares foarte diferit în relație cu aceste două comunități și variabile.

 

Rep.:  Ați pomenit de mass-media. Ce rol joacă, ce rol ar trebui să joace? Empiric deci și normativ.

 

David Birdsell:  Empiric vorbind, mass-media în general au evaluat dezbaterile și prestația candidaților, au măsurat dacă rivalii au fost la înălțimea ambițiilor personale.  Intenționat sau nu, au alocat mai mult timp sau spațiu celor care  s-au descurcat bine. Ce ar trebui să facă mass-media--aici trec la aspectul normativ--este să ajute publicul să înțeleagă faptul că performanță în dezbateri ține de un talent aparte și nu poate fi redusă la "eșec" sau "succes". E vorba de comunicare politică, și e doar o fațetă a evoluției candidaților. Mass-media trebuie deci să ofere context, să coreleze dezbaterile cu alte forme de comunicare electorală. Coerentă și adaptabilitatea mesajului ar fi un etalon mai bun.  Votanții pot decide și singuri,  pe criterii proprii, cine a pierdut sau cîștigat o dezbatere.

 

Rep.:  Pare  normal, în aceste condițîi,  că votanții își găsesc refugiu pe Internet, pe rețelele de socializare. Campania lui Bernie Sanders are un "director video" pentru noile platforme și o prezența virtuală impresionantă. Joe Biden are de recuperat în această sferă.   Campania Trump este, cum se știe, expertă în exploatarea Facebook-ului și Twitter-ului. Care sunt implicațiile acestei mutații mediatice?

 

David Birdsell:  Rețelele de socializare au tendința  de a fragmenta, nu de a genera consens. Sunt locuri în care îți poți găși repede "tribul" și  în care îi poți demoniza pe cei care nu-i aparțin. Această realitate rămîne valabilă și în acest an electoral și reprezintă o problema evidentă pentru democrații care trebuie să se definească prin incluziune, să încerce să formeze o majoritate care să le propulseze  candidatul spre victorie în noiembrie.  E o povara deloc ușurată de rețelele de socializare. Electoratul american a fost polarizat în 2016, e și mai polarizat în 2020.  Preliminarele sunt dispozitive de semnalizare, și  va fi extrem de interesant de urmărit  semnalele:  reconfigurarea  centrelor de sprijin, a coalizarilor virtuale și reale  în jurul celor doi rivali democrați,   și efectele acestei reconfigurări asupra rezultatelor.

 

Rep.:  Reconfigurarea va sfîrși prin a-l desemna pe rivalul lui Trump la generale. Cum te lupți, la nivelul comunicării, cu o persoană care nu-i ancorată în realitate,  și care dintre cei doi democrați s-ar descurca  mai bine?

 

David Birdsell:  În multe privințe, și nu doar din cauza lui Trump, discursul politic american a fost des-făcut în ultimele trei decenii, și în special în ultimii patru ani. Normele s-au schimbat într-un fel care favorizează stilul de comunicare în care excelează Donald Trump. Pentru unii dintre fanii săi, cu cît mai bizare aserțiunile prezidențiale, cu atît mai autentice.  Nici să-l imiți pe Trump nu merge.  A încercat în 2016 rivalul său  Marco Rubio, care a coborît pe terenul de joacă,  făcînd glume despre mîinile mici ale lui Trump.  N-a mers, pentru că alții au simțul rușinii, nu-s capabili să treacă cu tăvălugul peste adevăr, să ocupe precum Trump un spațiu narcisic, egocentric, de confruntare permanentă. Care dintre democrați ar putea s-o facă cel mai bine? E greu de spus. Cred că acela care poate să păstreze distanța, invocînd valorile americane de o manieră nouă și credibilă.  Va trebui să urmărim desfășurările. N-am un răspuns bun, nu l-au avut nici cei care s-au confruntat pînă acum cu Donald Trump.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

 

 

 

 

 
Ascultă aici interviul cu Profesorul David Birdsell (Universitatea Baruch din New York)