Bernie Sanders și singurătatea socialistului american de cursă lungă-- interviu cu Matthew Dickinson

dickinson_1011_smcropped.jpg

Matthew Dickinson, profesor de Științe Politice ( Universitatea Middlebury)

Matthew Dickinson este profesor de științe politice la universitatea Middlebury din statul Vermont. Fost cercetător la Institutul de consultanță Brookings, expert în sistemul electoral american și istoria instituției prezidențiale, el este autorul volumului RECOLTA AMARĂ: Franklin Roosevelt și Expansiunea Puterii Prezidențiale, și co-editorul unei antologii de studii despre reputatul istoric al prezidentialismului american,  Richard Neustadt, care i-a fost îndrumător doctoral la Harvard.

 

Fenomenul acestui ciclu electoral american este, ca și acum patru ani,  Bernie Sanders, și iarăși partidul Democrat pare hotărît să-i pună toată piedicile posibile pe calea spre nominalizare.  O spune  Sanders însuși, înfățișîndu-se că o victimă a unui sistem inerțial, ce nu dorește planul sau redistributiv, "revoluția politică" pe care o promovează un candidat care tehnic nu face parte din partidul Democrat.  Se proclamă socialist sau social-democrat, iar în Senat este independent dar votează cu Democrațîi.  Sistemul se teme de această distanță formală, de această "independența", și în primul rînd de politicile sociale etatiste pe care le promovează.  Matthew Dickinson  oferă o perspectiva din interior, din  statul adoptiv al candidatului, asupra fenomenului Sanders.

Matthew Dickinson:  Sursă forței sale, spune Sanders  în armonie cu suporterii săi, este că nu face parte din sistemul Democrat,  deci nu poate fi blamat pentru problemele, polarizarea, invrajbirea  care au  rezultat în paralizia legislativă de astăzi.  Se înfățișează, Sanders, ca un agent al schimbării necesare, al reorientării dialogului politic într-un sens progresist. Nu este clar însă în ce măsură acest mesaj are ecou.

 

Rep.:  Ce știe Vermontul și restul lumii ar trebui să știe despre el? Newyorkez prin naștere, a adoptat Vermontul în 1968, a fost primar de Burlington din 1981, reprezentant al statului în Parlamentul federal din 1991,  senator din 2007.

Matthew Dickinson:  În Vermont, e pe o pantă ascendentă:  a câștigat la diferențe  mereu mai mari. Prima să realegere pentru Camera a fost destul de disputată, la următoarele n-a avut adversar. În Senat, la fel: prima oară a răzbit,  în următoarele două rînduri a cîștigat fără opoziție serioasă. E clar că votanțîi vermontezi îl plac, pentru că exprimă cu autenticitate valori progresiste într-un stat care evoluează spre stîngă, spre aceste valori. De asemenea,  își reprezintă abil circumscripția,  este la înălțimea așteptărilor, aduce fonduri federale. Nu le displace, vermontezilor, nici  încăpățînarea să ideologică , faptul că-și articulează apăsat, persistent pozițiile. Are acel  spirit aprig al Vermontului, pe care mulți alegători îl găsesc atrăgător. Aș adaugă faptul că are succes legislativ, dacă-l măsurăm nu cantitativ, prin cîte proiecte de lege și amendamente aprobate a inițiat,  ci prin ponderea opiniei sale pe subiecte importante, care-i afectează direct pe vermontezi. A schimbat termenii dezbaterii democratice într-un mod pe care Vermontul îl apreciază.

 

Rep.:  Se autoproclamă uneori socialist, alteori social-democrat. Ce se ascunde în spatele acestor etichete, ce politici specifice?

Matthew Dickinson:  Trebuie clarificat mai întîi că în Statele Unite termenul "socialism" are conotații diferite,  în multe privințe mai negative decît în Europa.  Când cineva se declară aici "socialist", chiar "social-democrat",  răsună imediat semnale de alarmă. Sanders însuși subliniază că politicile pe  care le propune,  progresiste în context american,  nu-s prea  de centru-stîngă raportate la Europa.  E vorba de asigurarea medicală universală de stat--una dintre cele mai importante pe agenda să--de mărirea salariului minim pe economie, învățămînt terțiar gratuit în sistemul public, iertarea datoriilor din taxe școlare, acces universal gratuit la creșe. Criticii săi,  inclusiv cei din partidul Democrat care-i împărtășesc obiectivele, consideră că aceste proiecte sunt prea costisitoare și ar trebui revizuite.

 

Rep.:  Cum evaluați aceste critici, au merit? Cât de realiste sunt planurile sale?

Matthew Dickinson:  Sunt două criterii de evaluare a realismului inițiativelor lui Sanders, nici unul dintre ele satisfăcut.  Primul, dacă sunt posibile bugetar, cu alte cuvinte cum cum le plătești.  E criticat în această privința și de către cei din tabăra sa, și cred că e o critică legitimă. Al doilea criteriu este politic: sunt zero șanse ca Sanders, ca președinte, să treacă astfel de proiecte de Parlament, nici dacă ambele Camere sunt sub control Democrat.  Majoritatea țării nu este la fel de progresistă ca statul Vermont.

 

Rep.:  Persistă în pofida acestui adevăr incontestabil. Secretul popularitățîi sale, mare în 2016, mare și acum,  poate fi tocmai  acest refuz de a se supune realității. Pe scenă dezbaterilor Democrate a fost ținta multor săgeți ironice, iar un editorialist de la Washington Post îl numea "candidat gestic", al aspirației pure.  Ce-i rău cu aspirația, cu idealismul în politică?

Matthew Dickinson:   Nimic rău. Fanii săi accentuează că dezbaterea actuală din partidul Democrat e pe subiecte pe care Sanders le-a pus în circulație cu decenii în urmă,  că în sfîrșit țară merge în direcția impusă de el.  Aspirațiile, ele dau forță candidataturii sale. A ocupat o poziție retorică și simbolică și-i obligă pe ceilalți candidați să se raporteze la această poziție. Este o schimbare dramatică a discursului public la nivel național,  pe care  acum patru ani ar fi acceptat-o puțini, și cu siguranță nu cei din conducerea partidului Democrat.

 

Rep.:  Rivalii săi din partid, și mulți comentatori,  consideră că o eventuală  nominalizare a  lui Sanders  înseamnă eșec garantat  la generale.  Ce șanse îi dați, cum s-ar descurca într-un duel cu Trump?

Matthew Dickinson:  E foarte dificil să disloci un președinte în exercițiu la finele primului mandat,  în special cînd Donald Trump are vînt din pupă grație situației economice prospere, pe care o va exploata electoral. Acestea fiind spuse, Trump polarizează, nu-i prea popular, și pe  subiecte precum comerțul Bernie ar putea face breșe în baza trumpiana de susținere.  Rezultatul va fi foarte strîns. Dacă ar trebui să aleg în acest moment,  cred că va fi greu  pentru un investit Democrat numit Bernie Sanders să cîștige.  Greu dar nu imposibil.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă aici interviul cu Matthew Dickinson, profesor de Științe Politice la universitatea Middlebury (statul Vermont)