Reînvierea lui Joe Biden. Fostul vicepreședinte are 8 șanse din 10 să fie candidatul democrat în alegerile prezidențiale

super_tuesday.jpg

În tabăra Democrată au rămas, după SuperMarți, doar doi candidați cu șanse, senatorul Bernie Sanders și fostul vice-președinte Joe Biden (dreapta).
Image source: 
REUTERS/Jonathan Ernst

Moment de clarificare în preliminarele prezidențiale americane. În tabăra Democrată au rămas, după SuperMarți, doar doi candidați cu șanse, fostul vice-președinte Joe Biden și senatorul Bernie Sanders. Trei rivali importanți ai acestora, centriștii Amy Klobuchar și Pete Buttigieg la începutul săptămânii, și miliardarul Mike Bloomberg ieri, s-au retras din cursă și și-au anunțat susținerea pentru Biden, care marți câștigat în 10 dintre cele 14 state aflate în joc, trei dintre ele cu o pondere electorală mare, Texas, Carolina de Nord și Virginia. (Au votat de asemenea locuitorii arhipelagului Samoa - care i-au oferit cinci dintre cei șase delegați lui Bloomberg, răsplată pentru jumătatea de miliard de dolari cheltuiți în trei luni de campanie - și Democrații domiciliați în străinătate.) Până miercuri seară, ora Washington-ului, Biden acumulase 513 delegați, 52 mai mulți decât Sanders, care este însă dat câștigător în statul cel mai bogat în delegați, California. Minimul pentru nominalizare este de 1.991 delegați.

Corespodentul RFI în SUA Radu Tudor relatează: 

SuperMarți a fost scena unui miracol electoral: reînvierea lui Joe Biden.

"Acum câteva zile, presa și comentariatul ne dădeau morți. Au avut apoi ceva de spus sud-carolinienii. Înainte de SuperMarți, ni s-a prezis iar că se va termina. Da, poate pentru celălalt tip. Am acum o veste, suntem în viață, și foarte viguroși", a proclamat fostul vice-președinte din California, trofeul cel mai mare al turnirului - 415 delegați - pe care Biden l-a pierdut în dauna "celuilalt tip", senatorul Bernie Sanders.

Era în ușor avans Sanders înaintea rendez-vous-ului cu destinul electoral, 60 de delegați la 53 în primele patru preliminare, dar marți a trebuit să se încline în zece state, răzbind doar în patru, printre care Vermont, statul său adoptiv.

"Când ne-am lansat în această cursă pentru președinție, toți au spus că-i imposibil. Vă spun acum cu absolută convingere că vom câștiga învestitura Democrată și-l vom învinge pe cel mai periculos președinte din istoria țării. Am străbătut cale lungă. Înainte, spre Casă Albă", a îndemnat "social-democratul" din Burlington, locul de unde a pornit, acum aproape 40 de ani, tot contra curentului și probabilului, cariera sa politică.

"Absoluta convingere" care-l împinge pe Sanders înainte nu mai este suficientă. Ca și în 2016, propovăduitorul "revoluției politice" s-a lovit de un zid.

"Nu-i nici un secret că s-a pus la cale oprirea lui Bernie Sanders. Structurile corporatiste și cele politice s-au unit și-s capabile de orice. Sunt neliniștite că americanii de rând s-ar putea ridica pentru lefuri decente, neliniștite că vom înfrunta industria combustibililor fosili pentru a salva planeta, neliniștite că din ce în ce mai mulți americani ar putea înțelege că asistența medicală este un drept nu un privilegiu".

Spre sfârșitul lunii trecute, înaintea scadenței bisecte din Carolina de Sud, zidul anti - Sanders a început să fie ridicat, din ce în ce mai febril. Planurile sale socializante au fost declarate nerealiste, ruinătoare pentru vistieria federală, eventualul său triumf la Convenția Națională ridicat la rang de tragedie de partid. Biden era, în narațiunea ce se încropea, salvatorul partidului și națiunii.

"Dacă retorica și colectarea de fonduri rămân la același nivel, Biden va avea mare succes, va fi învestitul partidului și următorul președinte al Statelor Unite. Mi-e teamă pentru viitorul acestei țări. Toți americanii, nu doar Democrații, ar trebui să se gândească la situația în care am ajuns. Trebuie restabilit respectul pentru această țară, demnitatea funcției prezidențiale, trebuie împlinite visele și aspirațiile americanilor", puncta marți la ora bilanțului unul dintre principalii arhitecți ai miraculosului reviriment bidenian, sud-carolinianul de culoare Jim Clyburn, erou al mișcării anti-segregaționiste, deputat din anul 1993. Ce a început în Carolina de Sud, grație în mare măsură influenței statale a lui Jim Clyburn - 61 contra 17% în favoarea lui Biden în rândul electoratului afro-american - s-a răspândit marți în mai toate statele unde fostul vice-președinte a obținut majoritatea sufragiilor: 7 afro-americani din 10 l-au plebiscitat în Virginia și Alabama, 6 din 10 în Carolina de Nord și Texas, 4 din 10 în California. Virginia, unde Biden a obținut o victorie copleșitoare, cu peste 50% din totalul voturilor - mai bine de dublul celor acumulate de Sanders - și 66 din cei 99 de delegați, este semnificativă și pentru alte tendințe favorabile celui care, în virtutea funcției pe care a deținut-o între 2009 și 2017, este asociat în imaginarul electoral cu fostul președinte Obama: 60% dintre albii peste 45 de ani l-au preferat pe Biden, a cărui favorabilitate este la cote înalte și în rândul celor care au decis în ultima clipă, al electoratului suburban, al celor care acum patru ani au votat-o pe Hillary Clinton (90%), al nostalgicilor Obama (în șase dintre cele zece state intrate în coloana sa marți), al independenților și moderaților pe care Sanders, dacă e nominalizat, îi poate înstrăina. Toate aceste elemente, plus prezența la vot, care a bătut, în multiple state, recordul stabilit în 2008, dau speranțe de victorie la generale.

Aceste speranțe au mijit și din cauza a două retrageri impecabil planificate (în ajunul marelui duel de marți) și coreografiate, cele ale centriștilor Pete Buttigieg și Amy Klobuchar, senatoarea de Minnesota, stat unde Biden s-a ales cu 38 din cei 75 de delegați, 12 mai mulți decât Sanders.

"Singurul mod de a scăpa de Trump și trumpianism este o politică nouă, care să coalizeze, să vindece nu să zgândărească, rănile unei națiuni dezbinate. Avem nevoie de o agendă cuprinzătoare, care să ofere soluții, nu să se piardă în ideologie; avem nevoie de o abordare care să câștige nu doar Casa Albă ci și majoritatea în Cameră și Senat", considera fostul primar de South Bend, care s-a raliat, ca și Klobuchar, campaniei bideniene și a conturat portretul-robot al candidatului ideal, unul predestinat urgenței și gravității momentului istoric, unul aidoma lui Joe Biden.

Începe astfel al doilea sezon al serialului electoral Democrat care a avut premiera în 2016. Personajul negativ este același, Bernie Sanders, cel pozitiv are un alt nume, Joe Biden, cotat acum, într-o răsturnare completă de situație, cu opt șanse din zece de a câștiga nominalizarea, cvadruplul celor ale lui Sanders.

Apele s-au limpezit, drama electorală s-a simplificat, redusă la esență: stâlpul (cam șubred) al sistemului, Biden, împotriva insurgentului, Sanders, cel părăsit și de tinerii între 18 și 25 de ani care i-au fost alături în număr foarte mare în 2016, cel care nu mai poate conta decât pe electoratul hispano-american, singurul rămas fidel marți.

Drama este în primul act, pariul riscant. Biden e slăbit, ezitant, împovărat de un trecut politic lung și pestriț ritmat deja de două eșecuri electorale prezidențiale, în 1988 și 2008, iar partidul este bântuit de spectrul discordiei din 2016.

Orice este posibil până în iulie, când vine, cu implacabilitatea destinului, Convenția de învestitură.

"Cine va fi nominalizatul nu știu. Nu suntem nici la jumătatea drumului. Prezența la urne a bătut recordurile, și marți și în Carolina de Sud. Atât Biden cât și Sanders inspiră alegătorii, și ambii înțeleg că avem cel mai periculos președinte din istorie, că la generale democrația americană e în joc. La 4 ani de Donald Trump putem rezista, la 8 nu. 84% dintre votanții de marți spun că-l vor sprijini pe nominalizat, indiferent cine este el", reamintea președintele național al partidului Democrat, Tom Perez.