Campania prezidențială în Polonia. Apune era Partidului Lege și Justiție?

duda_polonia.jpg

Alegeri prezidențiale în Polonia. Va fi Andrzej Duda reales?
Image source: 
AFP

În Polonia, campania pentru alegerile prezidențiale este în plină desfășurare, alegerile fiind programate pentru 10 mai, cu posibilitatea turului doi pe 24 mai. Suntem practic aproape de finalul unui meci politic aparent interminabil între două Polonii, un meci care durează de cinci ani deja. Așadar, o Polonie a conservatorilor naționaliști-populiști în frunte cu partidul Lege și Justiție, și cealaltă Polonie, una a euro-entuziaștilor conservator-liberali și a electoratului social-liberal în general. 

Există șase candidați înregistrați și bine conturați de cel puțin câteva luni deja, ce acoperă tot spectrul politic reprezentat în parliament. Patru dintre ei au șanse dacă nu egale, cel puțin reale de a accede în anumite condiții cel puțin în turul doi al alegerilor prezidențiale. Iar din turul doi, lucrurile pot evolua în orice direcție.

Însă deocamdată, favorit este încă Andrzej Duda, atâta doar că trei dintre cei cinci contracandidați ar putea să învingă în turul doi. Conform ultimului sondaj realizat la comanda portalului OKO.Press cu o săptămână în urmă, în primul tur Duda ar lua 41%, principala contra-candidată Małgorzata Kidawa-Błońska ar lua 25%, pe locul trei ar fi candidatul stângii - Robiert Biedroń cu 9%, pe patru ar fi un candidat independent - Szymon Hołownia cu 7%, iar pe cinci candidatul agrarian-popular Władysław Kosiniak-Kamysz cu 7%. Clasamentul îl încheie candidatul extremei drepte Krzysztof Bosak cu 5%.

Întrebarea pe care și-a pus-o până în prezent Duda a fost dacă va putea câștiga alegerile din primul tur, adica cu 50% plus unu din voturi. Planurile i-au fost zădărnicite de unde se aștepta mai puțin, adică dinspre partidul de guvernare, mai concret de un incident din parlament care s-a consumat cu aproape 3 săptămâni în urmă, acolo unde o deputată din partidul Lege și Justiție (Joanna Lichocka) le-a arătat aleșilor din opoziție un gest obscen în timpul dezbaterilor pentru amendamente la budget. Incidentul a stârnit imediat un val de oprobriu public comparabil ca intensitate doar cu protestele din așa-numita Vinerea Neagra sau protestul împotriva înăspăririi Legii Avortului. Aparent, acest incident nu avea cum să se rasfrângă asupra popularității lui Duda, theoretic orice președinte polonez trebuie să fie apartinic, însă pe durata următoarei săptămâni Duda a scăzut cu aproximativ 10% în sondaje. Practic, prin acest incident a devenit clar că există o acumulare de tensiune politică aproape fără precedent în sânul electoratului partidelor de opoziție. 

Ce teme domină campania? Există diferențe substanțiale între candidați?

Întrebarea pe care și-o pun stafurile de campanie a tuturor candidaților cu șanse reale de a accede în turul doi, inclusiv de favoritul Andrzej Duda, ar fi cum să rivalizezi în turul întai, astfel încât să nu alienezi electoratul care te poate vota în turul doi sau cum să eviți demobilizarea votanților din bazinele electorale simpatizante pentru turul doi. Un rol important îl va juca se pare votul feminin, în special cel cuprins în spectrul de vârstă de la 25 până la 50 de ani. Polonia a mers mult spre acest moment, iar dovadă este și optarea Coaliției Civice pentru o femeie drept candidată, și anume Małgorzata Kidawa-Błońska. De asemenea, convențiile de lansare în campanie din ultimele weekenduri au demonstrat o cerere sporită pentru un rol activ din partea potențialelor prime doamne. Nu putem să trecem cu vederea și încercările stângace de a ironiza pe seama homosexualității lui Robert Biedron din partea susținătorilor lui Andrzej Duda, încercări care nu se mai reflectă în formarea agendei de campanie nici chiar printre susținătorii din nucleul dur al partidului Lege și Justiție.

Pe lângă aceasta, și spre deosebire de prezidențialele din 2015 sau parlamentarele din 2019, au fost evitate până în prezent teme cu potențial de polarizare extremă, cum a fost de exemplu tema migrației din Orientul Mijlociu în 2015 sau teme legate de drepturile minorității LGBT in 2019. În această campanie, pe lângă deja menționata participare egală a femeilor, domină teme ce țin de politici de sănătate, lupta cu bolile de cancer și asistență sporită pentru persoanele cu disabilități. Așadar, cu două luni înainte de primul tur, la nivel de candidați tematic se promoveaza orice numai nu polarizare pe teme politic foarte sensibile. Nu același lucru se poate spune la nivel de intenții de vot și implicare în campanie, însă următoarele două luni vor spune mai multe și în acest sens.

Ce concluzii am putea trage cu două luni înainte de primul tur?

Campania este și va fi foarte strânsă, iar până în turul întâi bătălia principală se dă pentru cine va lua locul doi. Deocamdată, favorită pentru locul doi este Małgorzata Kidawa-Błońska susținută de Coaliția Civică, dar dacă ar fi să ne conducem de succesul de duminică de la congresul de lansare al agrarian-popularului Władysław Kosiniak-Kamysz, atunci e loc de o mare surpriză. Dacă acest scenariu va deveni realitate, atunci Andrzej Duda este în mare pericol, fiindcă majoritatea simulărilor de sondare a opiniei publice într-o eventuală confruntare în turul doi îl dau câștigător pe Kosiniak-Kamysz acolo unde cel din urmă poate lua 52% din voturi. Situația ar fi mai echilibrată în turul doi intre Duda și Kidawa-Błońska, acolo unde ambii ar lua un procent aproximativ egal de voturi.  

În tot cazul, dacă Andrzej Duda va pierde alegerile în luna mai, atunci am putea spune că era dominației partidului Lege și Justiție va lua sfârșit în Polonia. Însă nu suntem încă acolo, mai avem de observat două luni intense de campanie, în timpul cărora vom fi martori la multe răsturnări de situație.

 

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski