Bloomberg, promisiunea calmului după furtuna trumpiană -- interviu cu Ellis Henican

ellis.jpeg

Un laureat al premiului Pulitzer despre America lui Trump
Un laureat al premiului Pulitzer despre America lui Trump

Ellis Henican, laureat al premiului Pulitzer în 1992,  apreciat tele-comentator și autor a numeroase volume de non-ficțiune, este titularul rubricii saptamânale  AMERICA LUI TRUMP, la trustul de presă Metro. El a scris de trei ori pe săptămână, vreme de 20 de ani, comentarii pe teme curente la ziarul Newsday,  a fost moderator de emisiuni la posturile de radio WOR și Bloomberg  și analist permanent sau ocazional la Fox News, CNN și MSNBC.

Ellis Henican este unul dintre cei mai cunoscuți cronicari ai New York-ului anilor 1980-90, deceniile complicate în care s-au ridicat și au ajuns la notorietate națională figuri precum Donald Trump, Rudy Giuliani și Michael Bloomberg, personalități cum nu se poate mai diferite. Trump, promotor imobiliar, era o figura mai degrabă mondenă, prezența aproape cotidiană în paginile publicațiilor de scandal.  Giuliani era, într-o cu totul altă întruchipare, procuror anti-Mafia și anti-corupție financiară și corporatistă, iar Bloomberg își cladea metodic, pornind de la un sistem original de informație și analiză financiară, imperiul mediatic de astăzi.  Aceste personalitati se reîntilnesc azi, în modul cel mai damatic, pe scenă politică și electorală americană. Se anunță o confruntare epocală, Trump și aghiotantul sau Giuliani ironia soartei  în aceeași tabăra,  Bloomberg în cealaltă, cea Democrată, o tabăra agitată, traversată de îndoieli și de o gravă criză de identitate politică. Mike Bloomberg a dovedit că este făcut, intelectual și temperamental,  pentru astfel de vremuri complicate.

Ellis Henican:  E  un tip analitic,  logic, nu e prea emotiv,  și e încăpățînat: cînd își bagă ceva în cap merge pînă la capăt, cu energie.  Nu se da bătut.  Politic, unele dintre ideile lui vin din stîngă, altele cam dinspre  dreapta și unele sunt non-ideologice, mai degaraba tehnice. Se consideră cel mai tare din parcare și  uneori, s-o recunoaștem,  este.

Rep.:  Bloomberg nu poate fi înțeles fără opera să filantropică.

Ellis Henican:  Da bani mulți  pentru cauze pe care le consider juste.  A donat o grămadă  pentru sănătate publică, atît în Statele Unite cît și în străînătate;  a finanțat campanii în favoarea mariajului homosexual și pentru reforma regimului armelor de foc--subiectul pentru care este cel mai cunoscut-- și s-a manifestat în sfera climatului.   Toate chestiuni spinoase, greu de rezolvat, în care a investit mult,  și nu doar bani ci și efort personal pentru a schimbă termenii dezbaterii și politicile în aceste dosare.

Rep.:  În 2001, Bloomberg întră în arena politică newyorkeza,  și o face că Republican într-un oraș covirsitor Democrat. Opțiune aparent hazardată. Cum a făcut campanie, cum a răzbit?

Ellis Henican:  Trebuie înțeles mai întîi de ce a devenit Republican. Nu era vorba de ideologie sau filozofie, ci de politică municipală a momentului, pe care a studiat-o cu atenție. A conchis că n-are șanse în preliminarele Democrate, în care votanțîi erau prea la stîngă pentru el:  nu l-ar fi ales nici în ruptul capului. Mai primitor i s-a părut micul și dezorganizatul partid Republican, care a devenit trenul spre destinație.  A fost surprinzător că a cîștigat; puțini ii dădeau șanse.  Norocul lui a fost că în tabăra Democrată candidații au farimitat votul. Bloomberg a făcut campanie bună, pe care a cheltuit bineînțeles mult, și În dimineață de după scrutin s-a trezit primar.

Rep.:  Și după ce s-a trezit, cum a guvernat?

Ellis Henican:  Totul e relativ, comparativ în New York. Bloomberg venea după 8 ani de Rudy Giuliani. Scriam, în articolele mele de atunci că în general Bloomberg e "Rudy fără părțile rele": disciplinat, energic, dispus să atace probleme serioase, dar fără retorică dezbinatoare, fără stridentă și, evident,  fără carismă lui Giuliani. Apoi detaliile, care trebuie luate pe rînd. Aș spune că problema lui cea mai mare, care nu-i da pace nici acum, a fost metodă polițienească de interpelare stradală numită "stop and frisk",/oprește și perchezitioneaza corporal/. A fost o metodă controversată atunci, controversată și azi, pe care cred că o regretă. Cu siguranță o regretă politic. Economia locală a progresat, refacerea după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 a fost impresionantă, animozitățile rasiale s-au estompat. Bloomberg a fost destul de primitor cu imigranții iar rată criminalității, deja redusă, a scăzut și mai mult. Cît despre ameliorarea educației publice--marele sau proiect că primar--îmbunătățirile le-aș socoti minore. Școlile publice newyorkeze sufereau la începutul mandatelor sale,  sufereau cam la fel la sfîrșitul lor.

Rep.:  Joe Biden, unul dintre principalii săi rivali în cursa Democrată de învestitură, spunea,  pe scenă unei recente dezbateri, că miliardele îți "pot cumpără un car de publicitate, dar nu-ți pot șterge palmaresul". Care este palmaresul lui Bloomberg că om de afaceri și primar? Este ceva de șters, de uitat?

Ellis Henican:  Da, cu siguranță în primarele Democrate. E mai moderat, mai conservator, mai puțîn progresist decît consensul actual din partidul Democrat. Există apoi politici, și în special comentarii făcute de-a lungul anilor,  comentarii care pentru unii sună  cam sexist, cam vulgar.  Are un soi de simt al umorului și de sensibilitate care vin din cultură macho a lumii financiare din anii 1980.  Argumentul sau este că e cel mai bine plasat, că mentalitate politică, să-l înfrunte pe Trump la generale, cînd votează toți americanii, nu doar membrii activi ai partidului Democrat. Dar, că să-l poate detrona pe Trump, trebuie mai întîi să treacă de primare. Va fi, pentru Bloomberg, un traseu greu, care-l va testa cu mare severitate.

Rep.:  Prima oprire pe acest traseu greu este pe 3 martie, Super-Marți,  ziua în care se distribuie cam o treime din cei 1,991 de delegați necesari pentru nominalizare. Ce atuuri are Bloomberg, ce vulnerabilități, și cum va guverna dacă e ales președinte?

Ellis Henican:  N-aș spune că e un politician înnăscut. Că vorbitor nu-i mare, dar se descurcă. Pare uneori distant sau condescendent, dar majoritatea newyorkezilor au sentimente pozitive despre cei 12 ani cînd a fost primar. A fost, în linii mari,  un primar bun. Orașul a mers bine.  Administrația să n-a avut nici urmă de corupție. La primărie a adus o echipa talentată. Că președinte ar conduce un guvern tehnocrat, mai puțîn personal, exploziv, controversat decît cel actual.  Ar tempera lucrurile, și cred că există un apetit pentru așa ceva. Cei care-l iubesc pe Trump îl iubesc fără limite; cei care nu-l plac, sunt dezgustați de el. Ar fi mai bine pentru toți dacă am putea calmă jocul, și Bloomberg asta oferă.  Dacă poate trece de preliminarele Democrate.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Jurnalistul american Ellis Henican, intervievat de coresondentul RFI in SUA, Radu Tudor