Trei nopți sângeroase la New Delhi: Musulmanii indieni, atacați de grupări armate hinduse

Sunt noi violențe în India, între comunitățile religioase: cel puțin 21-a de persoane au murit la New Delhi și sute au fost rănite, după ce grupuri armate hinduse au atacat cetățeni musulmani. Violențele s-au răspândit extrem de rapid, pe fundalul unei noi legi a cetățeniei, care i-ar discrimina pe musulmanii din India

Trei nopți la rând de violență extremă și deja un bilanț tragic al celei mai tensionate situații prin care trece New Delhi în ultimii zeci de ani. 

Premierul Modi a lansat deja numeroase apeluri la calm și a dat asigurări că poliția va restabili ordinea. Fără mare succes însă: BBC transmite că au avut loc în continuare atacuri pe criterii religioase, în cartierele musulmane sărace din New Delhi.Amploarea tensiunilor și a violenței se vede și în imaginile și înregistrările video postate pe rețelele de socializare sau pe site-urile instituțiilor de presă. O moschee a fost vandalizată de un grup de extremă dreapta hindus,  în Ashok Nagar, una din cele mai afectate zone. Iar afară, pagini din Coran sunt purtate de vânt, arse sau parțial arse. 

Dar sunt vicitme de ambele părți, după cum transmit corespondenții stărini de presă, unii din ei la rându-le vicitme. În spitale, susțin ei, ar fi inclusiv răniți prin împușcare. 

Mulți locuitori din cartiere majoritar musulmane au ales deja să plece:Eu nu am fugit imediat. Mi-am adunat tot curajul să rămân aici. Dar apoi mi-au dat foc la mașină și mi-au incendiat magazinul....spune, pentru BBC, proprietarul unei mici afaceri, musulman și acum rămas fără tot ce avea înainte de violențe. 

Furia din stradă s-a transformat, cum era previzibil , în pretext de acuze politice: premierul Modi acuză Opoziția de incitare, iar lidera opoziției de centru-stânga Sonia Gandhi arată spre regimul de dreapta la putere și cdere demisia ministrului de Interne. Poliția pare deocamdată depășită de o situație care a escaladat atât de rapid și, mai mult, are propriile vicitme: peste 50 de răniți și un mort.

Izbucnirea violențelor s-a suprapus cu vizita președintelui american Donald Trump și a fost provocată de noua lege a cetățeniei. Potrivit actului normativ, refugiații din Pakistan, Bangladesh sau Afghanistan vor putea primi protecția cetățeniei indiene, însă doar dacă nu sunt musulmani. Și asta în condițiile în care comunitatea musulmană din India însumează în jur de 200 de milioane de persoane și reprezintă în jur de 14% din populație. 

Guvernul respinge evident ipoteză că ar discrimina pe criterii religioase și susține că vrea doar să protejeze minoritățile persecutate. Cazul a ajuns între timp la Curtea Supremă a Indiei. Reprezentanții acestei instanțe au transmis că nu vor lăsa lucrurile să degenereze și că India nu va trece printr-un nou 1984. Atunci au fost uciși peste 3 mii de credincioși sikh.