Dan Barna: Anticipatele, o speranță palidă, cred că ne îndreptăm spre învestirea unui Guvern

Dan Barna USR lege carantina forma corecta.png

Dan Barna anunță că USR va susține legea carantinei și izolării, la Senat
Dan Barna anunță că USR va susține legea carantinei și izolării, la Senat

Alianța USR-PLUS nu oferă PNL-ului un cec în alb, declară la RFI liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna. El spune că USR va decide dacă susține sau nu viitorul Guvern, în funcție de numele premierului care urmează a fi desemnat de președintele Klaus Iohannis, după consultările de miercuri de la Cotroceni. Dan Barna subliniază de asemenea că alianța USR-PLUS va insista ”foarte ferm” ca viitorul Executiv să includă în programul de guvernare alegerea primarilor în două tururi.

Dan Barna se așteaptă la învestirea unui Guvern: ”Cred că ne îndreptăm spre învestirea unui Guvern. Scenariul anticipatelor din păcate pentru România are șanse foarte-foarte mici în momentul de față, pare un proiect eșuat, exact cum s-a întâmplat și cu alegerea primarilor în două tururi”.

Întrebat dacă USR va face o majoritate cu PNL și alte partide, liderul Uniunii Salvați România a răspuns: ”Haideți să vedem care va fi propunerea de premier și cum ar putea să arate o astfel de majoritate necesară, conform deciziei CCR, în cadrul Parlamentului. USR în Parlament rămâne consecvent pe mesajul de susținere a ieșirii din criză și de rezolvare cât mai grabnică a acestei crize politice. Hai să vedem care sunt scenariile și vom lua deciziile corespunzătoare”.

Întrebat dacă pentru alianța USR-PLUS contează numele premierului desemnat de președinte, Dan Barna a replicat: ”Fără îndoială, contează. Am spus întotdeauna, nu există un cec în alb pe care să-l fi primit PNL-ul sau oricine altcineva din spectrul politic (...). Numele premierului este primul element pe care trebuie să-l știm și în funcție de care vom lua decizia dacă vom susține sau nu inițiativa de constituire a unei majorități”.

 

Alegerile anticipate, ”o speranță palidă”

 

Liderul USR crede că șansele pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate au scăzut: ”O speranță palidă legat de anticipate. Teoretic, s-ar mai putea întâmpla lucrul acesta, vom vedea care va fi și propunerea de premier a președintelui din această seară, în funcție de asta vom vedea dacă se constituie majoritatea”.

Dan Barna vrea ca viitorul Guvern să organizeze alegeri locale în două tururi: ”Un lucru la care noi nu vom renunța și vom insista foarte ferm este ca acest Guvern să aibă primari în două tururi în programul de guvernare, astfel încât dacă Parlamentul îl învestește, dacă se constituie o majoritate, acea majoritate să-și asume și alegeri locale cu primari în două tururi”.

Dan Barna, despre consultările de la Cotroceni pentru desemnarea premierului