Alegeri parlamentare în Iran. Mii de candidați reformatori excluși de pe liste de Gardienii Revoluției

alegeri_iran.jpg

Femeie iraniană într-o secție de votare. Se observă pata de tuș de pe degetul arătător. Teheran, 21 februarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Iranienii votează vineri pentru un Parlament în care este de așteptat ca supremația să fie deținută tot de conservatori, în condițiile în care Consiliul Gardienilor Revoluției a impus excluderea de pe liste a nu mai puțin 9 000 de candidați reformatori și moderați, transmite France24. În condițiile date participarea la vot se așteaptă a fi foarte redusă.

”Analiștii spun că această adevărată epurare este un indiciu clar că administrația iraniană va trece de la un guvern format din moderați, cu o oarecare deschidere față de Occident și care în 2015 au acceptat Acordul nuclear, la un guvern ultra conservator, care va avea poziții mult mai dure față de Occident și Statele Unite, care va implementa chiar politici antiamericane, ceea ce nu anunță nimic bun”, transmite corespondenta France24 de la Teheran.

SUA au anunţat joi sancţiuni împotriva a cinci responsabili ai organismului iranian de supraveghere a alegerilor, după excluderea a mii de candidaţi din scrutinul legislativ de vineri, relatează AFP.

Lista personalităţilor vizate îl include în special pe ayatollahul Ahmad Jannati, un ultraconservator nonagenar care conduce acest organism, Consiliul Gardienilor Revoluției.

Consiliul, dominat de ultraconservatori, a descalificat cca 9000 de candidaţi pentru cele 290 de locuri ale Parlamentului, majoritatea proveniţi din coaliţia guvernamentală formată de conservatorii moderaţi şi de reformatori.

Acest organism şi-a apărat miercuri deciziile şi a precizat că este neutru. "Consiliul Gardienilor respectă legile şi reglementările votate de parlament", a declarat Abbas Ali Kadkhodaee, purtător de cuvânt al instituţiei. "Ceea ce judecă Consiliul sunt probele din dosarele candidaţilor şi apoi el acţionează numai în conformitate cu legea", a adăugat el.

După aceste invalidări de candidaturi, în alegerile de vineri se anticipează o victorie detașată a conservatorilor.

Abbas Ali Kadkhodaee se numără printre personalităţile vizate de sancţiuni financiare americane, care constau în îngheţarea eventualelor bunuri deţinute în SUA. De asemenea, ele impun interdicţia de a face afaceri cu indivizii sancţionaţi.

Pe lângă Ahmad Jannati şi Abbas Ali Kadkhodaee, sancţiunile americane îi vizează pe alţi trei jurişti din Consiliu: Mohammad Yazdi, Siamak Rahpeyk şi Mohammad Hasan Sadeghi Moghadam.