Klaus Iohannis: Premiul Carol cel Mare pe care îl primesc se datorează societății românești

iohannis_presidency.ro_1.jpg

Image source: 
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după o întrevedere cu conducerea Consiliului Director al Societății pentru conferirea Premiului Internațional „Carol cel Mare” al orașului Aachen, că va primi această înaltă și prestigioasă distincție în numele României și a arătat că premiul se datorează societății românești, care a reconfirmat prin voturile exprimate pe parcursul anului trecut atașamentul față de Europa și valorile sale, transmite caleaeuropeana.ro.

Șeful statului a făcut aceste afirmații în cadrul unei conferințe comune de presă, la Palatul Cotroceni, cu Jürgen Linden, președintele Consiliului Director al Societății pentru conferirea Premiului Internațional ”Carol cel Mare” al orașului Aachen, și cu Marcel Philipp, primarul orașului Aachen și Membru al Consiliului Director al Societății.

Iohannis s-a întâlnit cu cei doi reprezentanți al Societății Premiului Internațional ”Carol cel Mare” în perspectiva organizării ceremoniei de decernare a Premiul internațional „Carol cel Mare” pentru unitatea Europei în anul 2020, care urmează să aibă loc în orașul Aachen, la data de 21 mai.

Primăria orașului Aachen acordă premiul Carol cel Mare începând din 1950 – adică din anul în care ministrul francez de Externe, Robert Schuman, rostea celebrul discurs în care chema democrațiile occidentale să constituie Comunitatea Cărbunelui și Oțelului, moment considerat punctul de pornire al Uniunii Europene de azi.

De altfel, Robert Schuman a fost laureat al premiului Carol cel Mare, în 1958. Iar lista celor distinși este cu adevărat impresionantă:

Îi regăsim pe părinții fondatori ai Uniunii Europene, Robert Schuman, despre care am vorbit, pe Jean Monet, Alcide de Gasperi, Joseph Bech, Konrad Adenauer, Paul-Henri Spaak, Simone Veil și alții.

Îl regăsim pe sir Winston Churchill dar și pe generalul George Marshall, autorul celebrului plan care a repus pe picioare democrațiile occidentale, după cel de-al doilea război mondial.

François Mitterand și Helmut Kohl sunt de asemenea laureați, la fel Bill Clinton, Tony Blair, Angela Merkel, Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Francisc, Regele Juan Carlos al Spaniei, Regina Beatrix a Olandei, Henry Kissinger, Emmanuel Macron, alături de o întreagă pleiadă de lideri politici, militanți pentru democrație, gânditori.