A început procedura de instalare a rachetelor Patriot în România. Unde sunt amplasate? (Adevărul)

patriot.jpg

Image source: 
https://www.raytheon.com

Forţele Aeriene Române au demarat procedura de realizare a infrastructurii necesare operaţionalizării primelor două sisteme antiaeriene Patriot în România. Este vorba de complexe de baterii care pot anihila rachete balistice, rachete de croazieră şi aeronave de luptă avansate care ar încălca teritoriul naţional şi, deci, al NATO, scrie ziarul Adevărul.

Oficialii Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA) au dezvăluit că primele baterii Patriot vor fi montate în facilităţile militare din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu) şi Capu Midia (judeţul Constanţa).

Este vorba de sisteme moderne de ultimă generaţie, identice cu cele aflate în dotarea armatei americane. „Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware şi software. Doar numele şi caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern şi actualizat”, a declarat country managerul companiei Raytheon, producătorul sistemelor, Mike Ellison.  

Concret, este vorba de configuraţia 3+, cea mai modernă varianta existenţa pe piaţă în prezent, iar pachetul achiziţionat de România include 58 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.

Sistemele sol-aer cu rază de mare de acţiune Patriot 3+ pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 metri).  De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.   

Aceste prime baterii de rachete livrate de partea americană se vor integra în sistemele comune de apărare ale alianţei. „Cel de la Capul Midia va proteja zona litorală şi o parte din flancul estic al NATO, iar cel de la Mihai Bravu va avea ca primă misiune apărarea Capitalei. În plus, acest sistem va putea supraveghea şi o parte importantă din flancul sudic al ţarii”, a declarat analistul militar Aurel Cazacu.

Sistemele sunt plasate ca să poată lovi imediat ţinte care trec frontiera României spune Costin Georgescu, specialist în securitate:  „Cel mai probabil celelalte cinci sisteme vor fi montate toate pe zona de est pentru că de acolo vin ameninţările asupra NATO, dar militarii români vor lua decizia corectă împreună cu cei americani. Oricum ele sunt obligatoriu de plasat că să poată lovi imediat ţintele care trec frontiera României”, a declarat la rândul lui specialistul în securitate Costin Georgescu.