Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

Iar țara de care vorbeşte Khamenei este Albania. Guvernul acestei ţări din Balcani, membră a NATO a salutat imediat uciderea lui Soleimani și a expulzat doi diplomaţi iranieni.

Dar ce are această mică ţară de la Marea Adriatică în comun cu marile conflicte ale lumii?

Povestea e veche de câţiva ani şi are legătură cu membrii aşa-numitei organizaţii Mojahedin-e-Khal (MEK). Această organizaţie iraniană, numită frecvent "Mujahedinii Poporului", a acţionat multă vreme din ţara vecină Irak împotriva regimului teocratic de la Teheran.

Iranul percepe MEK ca pe o organizaţie teroristă. Albania, ţară NATO, cel mai fidel aliat al SUA din Balcani, s-a declarat dispusă să găzduiască 3000 de membri ai MEK.

Premierul albanez Edi Rama apreciază că găzduirea membrilor MEK este un factor de risc pentru ţară, dar "un risc care onorează Albania şi duce mai departe tradiţia albaneză."

El a făcut astfel aluzie la protecţia oferită de Albania evreilor în timpul ultimei conflagraţii mondiale, când niciun evreu nu a fost predat naziştilor.