Destituirea lui Trump: “Atac la dreptul americanilor de a-şi alege liber preşedintele''

Avocaţii preşedintelui Donald Trump au prezentat direcțiile de apărare, cu doar trei zile înainte de începerea dezbaterilor în procesul pentru destituirea preşedintelui Statelor Unite. 

Într-un prim ''răspuns'' scris la rechizitoriul Camerei Reprezentanţilor, controlată de democrați, avocaţii lui Trump apreciază că este vorba de ''un atac periculos la dreptul americanilor de a-şi alege liber preşedintele''. Procesul din Senat ar trebui să se deruleze "foarte rapid", afirmase anterior Trump, care catalogase întrega procedură o "farsă". 

Aleşii camerei superioare a Congresului american au jurat împreună să facă justiţie într-o manieră imparţială în acest proces politic ce va fi prezidat de John Roberts.

Marţi urmează să înceapă dezbaterile cu adevărat. Donald Trump - care nu urmează să compară în persoană - este vizat de două capete de acuzare, şi anume abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului.

Potrivit actului inculpării, el a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la Joe Biden, potenţialul său rival în alegerile prezidenţiale din noiembrie şi a exercitat presiuni cu scopul de a obţine un câştig personal prin blocare a unui ajutor militar crucial destinat acestei ţări aflate în război cu Rusia.

Donald Trump a repetat că nu a făcut ”nimic rău”, pozând în victima unei ”false mascarade” orchestrată de democraţii care controlează Camera Reprezentanţilor.

Aleşii republicani, care dispun de majoritate în Senat, au făcut până acum bloc în jurul său. 

Senatul are ultimul cuvânt în acest proces politic, dar cu numai 47 de voturi din 100 democraţii au slabe şanse să obţină destituirea preşedintelui Trump.

Este al treilea președinte american care se confruntă cu o asemenea procedură, după cele împotriva lui Richard Nixon şi Bill Clinton.