BREAKING NEWS: Filmare în care avionul ucrainean este lovit de două rachete (NYT)

avion_ucrainean.jpg

Image source: 
AFP

Jurnaliștii de la New York Times au verificat imagini de securitate care arată, pentru prima dată, că două rachete au lovit avionul ucrainean, pe 8 ianuarie. Acestea au fost lansate de la o bază militară iraniană aflată la aproximativ 12 kilometri de avion. Au fost lansate la distanță de aproximativ 23 de secunde.

Noul video umple golul cu privire la motivul pentru care transmițătorul avionului a încetat să mai funcționeze, cu câteva secunde înainte să fie lovit de a doua rachetă.

ATENȚIE, IMAGINI CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL!

 

 

O analiză anterioară a Times a confirmat ceea ce Iranul a recunoscut ulterior, respectiv că o rachetă iraniană a lovit avionul. The Times a stabilit de asemenea că transmițătorul a încetat să funcționeze înainte ca racheta să lovească avionul. Noul video apare să confirme că o primă rachetă a dezafectat transmițătorul, înainte ca aeronava să fie lovită de a doua rachetă, care de asemenea poate fi fi văzută, cu aproximativ 23 de secunde mai târziu. Niciuna dintre lovituri nu au doborât imediat avionul. Acest nou video arată că avionul în flăcări, se îndreaptă spre aeroportul internațional Teheran. Cu câteva minute mai târziu a explodat și s-a prăbușit.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a transmis marţi că la originea tragediei se află acţiunile SUA. "Statele Unite au generat acest incident", a declarat Hassan Rouhani, citat de agenţia de presă Tasnim şi de postul CBS.

Evaluarea Pentagonului este că atacul a fost accidental, în contextul în care artileria antiaeriană iraniană era activă de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak. Iranul atacase baze din Irak în care sunt staţionaţi militari americani după ce armata SUA l-a asasinat la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani.

Între timp, o persoană care a postat pe Internet un clip video care arăta cum o rachetă a lovit avionul civil ucrainean doborât la Teheran a fost reținut de către Gărzile Revoluționare din Iran, a transmit agenția de presă Fars, citată de Reuters. Rezultatele anchetei vor fi făcute publice, a mai transmis agenția Fars.