"Bazat pe ce știm la această oră, Senatul ar trebui să-l înlăture pe Trump de la putere"

monica_eppinger.jpg

Monica Eppinger, profesoară de drept la Universitatea St. Louis (Missouri, SUA)

Monica Eppinger este profesoară de drept la Universitatea St. Louis din statul Missouri, unde co-prezidează  Centrul de Jurisprudență Comparată și Internațională. Ea a fost, vreme de nouă ani, membră a corpului diplomatic, cu misiuni în Nigeria, Europa de Est și, între 1995 și 1997 în Ucraina, țară în care a revenit de zece ori, ca universitar, începând din 2002.  Studiul său privind proprietatea privată în Ucraina a devenit o referință în cercurile de specialitate.

Dublă expertiză, legală și diplomatică legată de Ucraina,  a Monicăi Eppinger, aruncă un plus de lumină asupra acuzațiilor ce stau în centrul procedurii de destituire a președintelui Trump.  Cele două acuzații, abuz de putere și obstrucționarea anchetei parlamentare, au fost adjudecate în Camera cu o decizie de inculpare, și ar trebui să facă obiectul unui proces în Senatul dominat de partidul președintelui. Numai că, tipic pentru această epoca politică, ștafeta întîrzie să fie predată,   din cauza percepției, suspiciunii Democraților din Camera că majoritatea senatorială pregătește o mascaradă menită a-l disculpă pe Trump fără martori, fără documente, fără deliberări serioase.  Liderul Senatului vorbește în schimb de convocarea că martor a celui pe care Trump a încercat să-l compromită,  Joe Biden, cel mai bine cotat candidat Democrat la prezidențiale. În imaginația bogată a  președintelui și anturajului sau, Biden ar fi intervenit, pe vremea cînd era vice-președinte,  pentru a-și smulge fiul din ghearele organelor anti-corupție ucrainiene.

Monica Eppinger:  Hunter, fiul lui Joe Biden a acceptat un post în comitetul director al firmei ucrainiene Burisma. După "revoluția demnității" din 2014, fondatorul firmei, care fusese asociat cu regimul Ianukovici, a încercat să curețe petele reputationale ale corporației.  O componentă a acestei operațiuni a fost aducerea în consiliul director a unor personalități străine, printre care Hunter Biden. Acuzațiile de corupție contra firmei Burisma au survenit înaintea angajării acestuia. O chestiune separată este ce a încercat să facă Joe Biden.  Să-i preseze pe ucrainieni să investigheze corupția. Dacă fiul sau era implicat în corupție,  ar fi însemnat că-și face rău sieși și familiei sale. Este opusul a ceea ce Trump e acuzat că a făcut. Biden a folosit autoritatea statului american nu în folos propriu sau familial, ci în defavoarea propriei sale familii. Acuzele împotriva să n-au deci nici un sens.

Rep.:  Cum apreciați decizia Camerei de a-l pune sub acuzare pe ocupantul Casei Albe?

Monica Eppinger:  Consider, pe baza expertizei mele juridice și diplomatice, că decizia Camerei de a-l inculpa pe Trump a fost corectă. Trump a creat o linie secundă,  neoficială de comunicare cu ucrainienii,  prin fostul primar Giuliani și un grup de oficiali americani porecliți "cei trei amigos".  Acest canal neoficial era, în unele privințe, la concurență cu politică oficială. Avem un tratat de asistență legală mutuală cu Ucraina. Dacă  este angajat într-o anchetă penală și are nevoie de probe aflate în posesia ucrainienilor, ministerul american al Justiției poate solicită sprijinul organelor locale abilitate. Nu e nevoie să deschizi o cale complet nouă de comunicare  în afară celei diplomatice oficiale, să trimiți soli personali pentru a face presiune asupra oficialităților ucrainiene în legătură cu rivali politici. Un astfel de act contravine politicii oficiale americane față de Ucraina, care este de a sprijini domnia legii acolo și eforturile decidenților locali de a combate corupția.

Rep.:  Abuzul de putere, unul dintre capetele de acuzare împotriva lui Trump, se referă la manieră în care i-a strîns cu ușa pe ucrainieni pentru a-și atinge obiectivul.

Monica Eppinger:   Trump și subalternii săi au operat într-un mod care satisface definiția penală federală a corupției în serviciu: a da ceva ce posezi în virtutea funcției în schimbul a ceva de valoare,  ceva nu neapărat  tangibil, un morman de bani de pildă. Poate fi  intangibil, o campanie de defăimare a rvalului tău politic de pildă. Președintele  a încercat  să ofere acte oficiale, invitația la Casă Albă sau deblocarea asistenței militare către Kiev, în schimbul unor informații compromițătoare despre Biden.

Rep.:  Trump este, după decizia Camerei, la milă Senatului, dacă-mi îngăduiți această expresie, Senat care poate, teoretic, să-i termine prematur mandatul. Care sunt diferențele între procesul din Senat și un proces în instanța, și care va fi rolul celui care va prezida, conform Constituției, judecătorul-șef al Curții Supreme?

Monica Eppinger:  Procesul din Senat nu este o procedura judiciară, nu trebuie să se conformeze unui tipar procedural penal sau civil precum orice proces "obișnuit" în instanțe. Regulile sunt cele decise de Senat. Acest lucru va cere din partea judecătorului-șef al Curții Supreme un înalt grad de flexibilitate.

Rep.:  În privința regulilor: ar trebui aduși martorii care au fost împiedicați să apară în Cameră, cei implicați direct în evenimente, ar fi nevoie ca Senatul să amplifice și să adâncească investigația?

Monica Eppinger:  Dacă șeful statului utilizează resursele Americii spre beneficiu personal, politic sau financiar, avem o situație extrem de periculoasă pentru țară. Din acest motiv, Senatul ar trebui să aducă martori, să ceară documentele de care are nevoie pentru deliberări cumpănite privind comportamentul președintelui, să facă presiune pentru a obține de la Casă Albă toate informațiile relevante. În absența unor noi revelații, pe baza a ce știm la această ora, președintele ar trebui înlăturat de  la putere. Orice altă decizie ar fi o nerespectare a jurămîntului depus de senatori, o încălcare a obligațiilor lor constituționale.

Rep.:  În opinia dvs., asta ar trebui să se întâmple. Ce credeți însă că se va întâmpla în realitate ce anticipați?

Monica Eppinger:  Dacă nu intervin elemente noi, presupun că Trump va fi achitat cu vot partizan de majoritatea Republicană. Așadar, Trump va rămâne în funcție. Le revine deci cetățenilor datoria de a se organiza și a decide, la prezidențialele din noiembrie, ce fel de Executiv doresc.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

 
Ascultă aici interviul cu Monica Eppinger, profesoară de drept la Universitatea St. Louis din statul Missouri