Presa internațională: Avionul ar fi fost doborât din greșeală de armata iraniană

avion_iran.jpg

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.
Image source: 
rfi.fr

Oficiali americani și irakieni au declarat pentru publicația Newsweek că au suspiciuni serioase legate de o posibilă doborâre accidentală a avionului ucrainean cu 176 de persoane la bord de către militarii iranieni. Un oficial de la Pentagon, unul din cadrul comunităţii de informaţii din SUA şi un oficial irakian au declarat pentru Newsweek că avionul Boeing 737–800 a fost doborât de o rachetă antiaeriană Tor-M1 (Gauntlet, conform terminologiei NATO). Iranul a dezmințit informația. 

 

Actualizare 3: Ambasadorul Iranului la Organizația Națiunilor Unite, Majid Takht Ravanchi, a declarat joi că o anchetă privind prăbușirea avionului care a decolat de la Teheran cu destinația Kiev este în curs și le-a transmis condoleanțe familiilor victimelor. „Le transmitem sincere condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în accidentul aviatic din Iran. O anchetă amănunțită cu privire la acest incident este în desfășurare”, a declarat oficialul pentru Consiliul de Securitate al ONU, citat de postul CNN.

 

Actualizare 2: Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat joi seară că există informații potrivit cărora avionul ucrainean prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran ar fi fost doborât de o rachetă iraniană, relatează CNN. „Există acum informații că avionul a fost doborât de o rachetă iraniană sol-aer. Există posibilitatea ca acest lucru să se fi petrecut fără intenție. Colaborăm cu Canada și partenerii internaționali. Este nevoie de o anchetă transparentă în acest sens”, spune Johnson, prin intermediul unui comunicat. Patru cetățeni britanici se aflau la bordul aeronavei.

 

Actualizare 1: Canada a primit informaţii ale serviciilor secrete care arată că avionul de pasageri ucrainean prăbuşit în Iran a fost doborât de o rachetă lansată de armata iraniană, afirmă premierul canadian, Justin Trudeau. "Avem informaţii ale serviciilor din surse multiple, inclusiv din partea aliaţilor şi propriilor servicii, iar aceste informaţii arată că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Poate că acest lucru s-a întâmplat în mod neintenţionat", a declarat premierul, citat de publicaţia National Post.

"Există evoluţii importante privind potenţialele cauze ale prăbuşirii, iar canadienilor trebuie să li se comunice aceste lucruri. Familiile victimelor canadiene vor răspunsuri, toţi canadienii vor răspunsuri. Eu vreau răspunsuri. Acest lucru înseamnă concluzii, tragere la răspundere, dreptate. Nu vom fi liniştiţi până nu le obţinem", a mai spus Justin Trudeau.

Știrea inițială

Oficialii ucraineni au anunțat că cercetează și această pistă, potrivit căreia avionul de pasageri ucrainean probabil a fost doborât cu o rachetă lansată de artileria antiaeriană iraniană, în ciuda faptului că Teheranul refuză să predea cutia neagră a avionului.

Și președintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că ”are bănuielile sale”.  Întrebat într-o conferinţă de presă desfăşurată la Casa Albă ce părere are despre prăbuşirea avionului, Trump a spus: "Ei bine, eu am suspiciunile mele. Nu vreau să spun, deoarece au şi alţii suspiciunile lor. Dar poate a făcut cineva vreo greşeală în partea cealaltă ..., nu au fost sistemele noastre. Nu există nicio legătură cu noi. (…) Avionul zbura într-o zonă destul de dură. Poate că au făcut o greşeală. Unii spun că a fost o problemă tehnică. Eu, personal, nu cred că se pune deloc această problemă", a subliniat președintelui SUA.

Trump a mai fost întrebat dacă el crede că avionul a fost doborât accidental, iar răspunsul lui a fost:  "Nu ştiu, chiar nu ştiu, ţine de ei. La un moment dat, vor oferi cutia neagră. În mod ideal, o vor da companiei Boeing, dar va fi bine şi dacă o dau Franţei ori altor ţări. S-a întâmplat ceva teribil, foarte devastator".

Șeful Autorității Civile Aeriene din Iran și adjunct al ministrului Transporturilor, Ali Abedzadeh, a declarat pentru CNN: “Dacă o rachetă sau un proiectil lovește un avion, acesta va fi în cădere liberă”. El a mai spus că “după decolare, avionul a continuat să zboare timp de cinci minute după care pilotul a încercat să se întoarcă la aeroport, dar nu a reușit"„Cum poate un avion să fie lovit de rachetă și apoi pilotul să încerce să se întoarcă la aeroport?”, a mai spus Ali Abedzadeh pentru CNN.

"Mai multe curse interne şi internaţionale zburau în acelaşi timp în spaţiul aerian iranian, la aceeaşi altitudine, de 2.440 de metri. Această poveste cu racheta care a lovit un avion nu poate fi corectă deloc", a comunicat Ministerul iranian al Transporturilor, conform Agenţiei France-Presse, citată de Mediafax.

Suspiciunile sunt alimentate de faptul că avionul s-a prăbușit imediat după ce Iranul a lansat 22 de rachete asupra a două baze militare americane din Irak. Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.