Soleimani - al treilea corifeu al terorismului, după Ossama și al-Baghdadi (expert militar)

Va fi un război care se va întinde în tot Orientul Mijlociu, cu toate mijloacele și uneori s-ar putea să depășească granițele Orientului Mijlociu, estimează generalul în rezervă Alexandru Grumaz, într-un interviu pentru RFI România.

Pentru început l-am întrebat pe domnul Grumaz ce implicații are relocarea celor 14 militari români din Irak pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu:

Alexandru Grumaz: Relocări de trupe se fac în tot Orientul Mijlociu la ora actuală. Americanii mută dintr-o bază în alta și aduc trupe noi în bazele pe care le au în Qatar, în Arabia Saudită și în general în țările din Golf. Numărul variază între 40.000 și 65.000 de militari. Americanii nu se retrag. Noi avem acolo, conform înțelegerilor pe care le-am avut la nivelul Alianței, militari care instruiesc, instructori pentru trupele irakiene. Pe aceștia îi deplasăm în zone unde sunt posibile conflicte cu milițiile shiite, conduse până mai ieri de generalul Soleimani.

Rep: Ce înseamnă această relocare? Nu e una în tiparul obișnuit.

A.G: Sunt zone mari de risc și atunci militarii, cei care fac instruirea militarilor irakieni din partea din partea Alianței Nord Atlantice, sunt mutați în alte cazărmi unde au condiții de siguranță pentru a-și desfășura activitățile cât timp încă rămân în Irak.

Rep: Și stau închiși?

A.G: Vă dați seama că un militar sau chiar un străin pe stradă înseamnă o țintă pentru orice militant care face parte din milițiile șiite, cele care sunt în război cu forțele americane la ora actuală. Este o alianță care a luptat împotriva ISIS. Acolo sunt mai multe țări. Sunt țările din Golf, sunt țări europene. Toată lumea își relochează militarii. E normal să îi scoți dintr-o zonă cu mare potenial de risc și să îi duci într-o zonă în care riscul este minim, să minimizezi riscul.

Rep: Știu că tocmai instruiau partea irakiană. Acum au suspendat...

A.G: Este normal. Este o situație de criză. Ați văzut ce a hotărât Parlamentul irakian. I-a cerut primului ministru să renunțe la cererea pe care a făcut-o guvernul irakian în 2014 pentru a fi protejat de trupele americane. Acum este foarte ciudată situația. Primul ministru a demisionat în noiembrie din cauza manifestărilor de stradă. Nu știm cine va semna acaestă cerere și dacă o va semna. Deocamdată acolo lucrurile sunt neclare, iar al-Sadr, clericul naționalist irakian, cel care a condus și a organizat armata MAhdi, este cel care susține ca America să părăsească complet Irakul. El este la ora actuală la Teheran și este un susținător al Teheranului, spre deosebire de clericul al-Sistani, care este recunoscut la nivelul Irakului și care a condamnat moartea generalului Soleimani, dar a spus să nu bage Irakul într-o aventură fără de sfârșit.

Rep: Pentru că ați pomenit acest cuvânt, „sfârșit”, aș vrea să vă întreb cam cât poate dura această situație de criză în condițiile în care Iranul a anunțat că se va răzbuna.

A.G: E foarte important să lămurim lucrurile. Iranul nu are posibilitatea să lupte cu forțe convenționale cu America sau cu aliații. La ora actuală el are dezvoltată o rețea de apărare antiaeriană bazată pe S300 și pe încă un sistem fabricat în Iran care apără locurile unde sunt centrifugele nucleare, unde pregătesc uraniu. Practic centrele de cercetare și de fabricație nucleară pe care le au, pe astea le păzesc la ora actuală.

Avioanele pe care le au și toată cealaltă tehnică este din timpul șahului. Atunci era una dintre cele mai importante puteri militare din Orientul Mijlociu, dacă nu chiar prima. Ei au rămas cu ce au avut atunci, cu tehnica veche din acea perioadă. E foarte greu de spus când se va întâmpla.

Ce vă pot spune în mod sigur este că prețul petrolului după moartea lui Soleimani va crește, nu foarte mult, dar va avea perioade de oscilație. Asta va afecta economia planetară. Programul nuclear al Ianului se va accelera. Astea sunt două lucruri certe la ora actuală.

În rest e foarte puțin probabil să spui când, unde și cum va lovi. Soliemani a fost unul dintre oamenii care a luptat în războiului dintre Iran și Irak de pe vremea lui Saddam. Soleimani a fost unul din oamenii care a luptat în Liban împotriva Israelului și, împreună cu șeful Hezbollah de la acea vreme, a reușit să scoată Israelul din sudul Libanului datorită unor tehnici de gherilă pe care le-a folosit, inclusiv prin omorârea liderilor militari israelieni care erau în zonă.

El are niște credențiale care vin din vechime. A continuat acest lucru creând această rețea șiită a semilunii începând de la Teheran până la Mediterană. Vă mai aduc aminte un lucru foarte important: în 2015 s-a dus la Moscova, deși Moscova nu recunoaște acest lucru. Atunci era momentul în care Assad era pe punctul de a fi înfrânt de către forțele naționale care luptau împotriva lui.

S-a dus la Moscova cu o hartă a Siriei și a vorbit la serviciile secrete și la ministerul apărării și i-a convins pe ruși că trebuie să se ducă acolo. Soleimani le-a salvat astfel baza navală de la Tartus și baza de la Latakia de aviație. Rușii nu le obțineau pentru că nu veneau în zona respectivă, dar el i-a convins. A făcut aceste drumuri în permanență, deși avea interdicție de la ONU să nu circule în afara Teheranului.

Omul ăsta a fost cel care l-a ținut în viață pe Assad și i-a adus pe ruși în Orientul Mijlociu în locul americanilor în Siria. Acum probabil că se va întâmpla același lucru în Irak. Numai că dacă el nu murea pe aeroportul din Bagdad, astăzi ambasada americană de la Bagdad era atacată, era sub asediu. Asta era următoare operațiune teroristă planificată de Soleimani la Damasc.

Generalul Petraeus, care l-a cunoscut foarte bine pe Soleimani, pentru că l-a avut adversar direct atât timp cât a condus CENTCOM și operațiunile din Irak, atât timp cât a condus CIA, a spus despre Soleimani că este „a truly evil figure”, adică un drac adevărat. Ăsta a fost Soleimani. Ceea ce a făcut președintele Americii Donald Trump mi se pare un lucru extraordinar. A omorât cel de-al treilea corifeu al terorismului după Ossama, după al-Baghdadi, iar acum Soleimani.

De fapt, Soleimani este peste cei doi având în vedere că a reușit să organizeze rețele întregi de miliții șiite în tot Orientul Mijlociu. Și a sponsorizat Hezbollah. Hezbollah a fost decisiv în luptele pe care Assad le-a dus în Siria. Într-adevăr, există riscuri și nimic nu va mai fi ca până acum, dar un război terestru ca cel din Irak nu se va mai întâmpla. Va fi un război care se va întinde în tot Orientul Mijlociu, cu toate mijloacele și uneori s-ar putea să depășească granițele Orientului Mijlociu

 
Generalul (r) Alexandru Grumaz despre situația din Orientul Mijlociu