”Nu credeți în propaganda de la înmormântarea lui Soleimani!” (jurnalistă iraniană)

Acesta este mesajul transmis într-un articol de opinie din ziarul american The Washington Post de Masih Alinejad, jurnalistă iraniană și activistă pentru drepturile femeilor, refugiată în SUA, care scrie:

”În noiembrie trecut, mii de iranieni au ieșit în stradă în întreaga țară, în cele mai mari proteste la adresa guvernării clericale din ultimii 40 de ani. Potrivit Reuters, peste 1.500 de persoane au fost ucise de forțele de securitate, inclusiv unitățile din Garda Revoluționară a lui Soleimani.

Teheranul încă nu a lansat cifre oficiale proprii, ceea ce sugerează că numărul morților ar fi putut fi chiar mai mare. Internetul a fost închis timp de cinci zile.

Protestatarii au avut cuvinte dure pentru Soleimani și aventurile sale în străinătate, scandând împotriva implicării Iranului în Siria și a sprijinului său pentru Hezbollah. Asta a fost un șoc pentru regim.

Desigur, oamenii sunt îngrijorați de război. Nimeni nu vrea ca președintele Trump să bombardeze siturile culturale sau istorice ale Iranului, așa cum a amenințat el într-un tweet sâmbătă.

Dar ce este cu mulțimile care flutură steaguri și care se scurg pe ecranele TV? Fără îndoială, Soleimani a avut sprijin în rândul loialiștilor regimului. Guvernul a obligat studenții și oficialii să participe. A furnizat transport gratuit și a ordonat închiderea magazinelor.

Unii iranieni au comparat funeraliile lui Soleimani cu cele pentru liderul nazist Reinhard Heydrich, măcelarul de la Praga, ucis de agenții aliați în timpul celui de-al doilea război mondial.

Mass-media din Republica Islamică este puternic controlată. Adunările publice sunt permise numai dacă sunt pro-regim. Criticii sunt închiși sau împușcați.

Există multe voci iraniene care cred că Soleimani a fost un criminal de război, dar jurnaliștii occidentali ajung foarte rar la acestea. În mod ironic, mass-media occidentală este mai sceptică cu privire la evenimente organizate în alte țări, precum Rusia sau Coreea de Nord. Dar se pare că-și lasă sensul critic la graniță când vine vorba de Republica Islamică...”