Erdogan: Turcia va interveni militar în Libia

erdogan_2.jpg

Image source: 
Wikimedia Commons

Turcia anunță că se va implica militar în Libia, acolo unde se duc lupte crâncene pentru Putere. Ankara a transmis că va da curs unei solicitări de ajutor venite din partea autorităților de la Tripoli.

Guvernul libian recunoscut la nivel internaţional a admis oficial că a solicitat din partea Turciei sprijin militar ”aerian, terestru şi maritim”. Intervenția militară a Turciei ar trebui să susțină eforturile de respingere a ofensivei forţelor din estul țării pentru preluarea capitalei Tripoli, a declarat un oficial libian citat de Reuters.

Cu câteva ore mai devreme, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase că Turcia va trimite trupe în Libia la solicitarea guvernului de uniune naţională, cel mai devreme luna viitoare.

Mai exact, Erdogan a anunţat că Parlamentul de la Ankara urmează să examineze în ianuarie o moţiune care autorizează trimiterea unor trupe în Libia în susţinerea Guvernului de Uniune Naţională (GNA) împotriva forţelor celui mai puternic om din estul Libiei, Khalifa Haftar.

Confruntări militare de amploare au loc de câteva luni la periferia capitalei Libiei. Guvernul recunoscut internațional al Libiei (GNA) încearcă să respingă atacurile forțelor generalului Khalifa Haftar, sprijinite de Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Sute de persoane au fost ucise, iar mii au fost rănite în confruntări. Zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza luptelor.