Ion Iliescu: ”E păcat că teroriștii din "89 nu au fost judecați ca atare”

iliescu.jpg

Ion Iliescu, fost președinte

Cine au fost teroriștii din decembrie 89, de ce au fost executați atât de repede soții Ceaușescu și cum anarhia a fost un pericol real pentru România acum 30 de ani. Sunt întrebările la care a răspuns fostul președinte Ion Iliescu, într-un interviu în exclusivitate pentru Mediafax.

Despre execuția sumară a soților Ceaușescu, Ion Iliescu a spus că a fost o necesitate pentru a curma pierderile de vieți omenești. S-a și văzut că după proces și execuție au încetat toate confruntările militare, a amintit fostul presedinte.

Ar fi fost bine ca aceștia să fie judecați în liniște, de un tribunal special constituit și după un anumit timp de la evenimentele din decembrie 1989 dar pe fondul situatiei dramatice din țară, nu era timp pentru așa ceva.

În opinia sa, ceea ce a provocat confuzie și focurile fratricide, soldate cu zeci de victime, în zilele Revoluției, a fost acțiunea unui grup fidel lui Nicolae Ceaușescu.

Ion Iliescu a explicat că în zilele de 23-24 decembrie 1989, unul dintre cele mai mari pericole pentru Revoluția română a fost instalarea anarhiei.

Întrebat unde au dispărut teroriștii, deși unii au fost filmați prin spitale sau când au fost prinși, Ion Iliescu a răspuns: “Deci au fost oamenii legați de interesele clanului Ceaușescu, care s-au simțit datori să își îndeplinească misiunea lor pentru care fuseseră plătiți. În momentul în care au văzut că totul se prăbușește, au și dispărut. Și e păcat că nu au fost judecați ca atare”.

Cum fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, a afirmat că în acea perioadă mai toate serviciile secrete străine au fost prezente în România, Ion Iliescu a fost întrebat dacă au existat pericole externe sau dacă existau interese față de țara noastră, care să vulnerabilizeze.

“Interese există întotdeauna și dorințe de a folosi diverse conjuncturi. Eu cred că forța revoluției române a fost că a creat aceste structuri care să afirme demnitatea noastră națională și ne-a ajutat să ne apărăm de orice fel de asemenea lucruri. Să știm să le afirmăm, să ne apăram interesele prin forța noastră și să căpătam respectul tuturor”, a susținut fostul șef al statului.

Vă reamintesc, în luna aprilie, fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru al Guvernului Romaniei Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus au fost trimiși în judecată, în Dosarul Revoluției, pentru săvârșirea de crime împotriva umanității.

 

Interviul integral: aici