Românii rezidenți în UK nu au nicio garanție că nu vor apărea modificări în statutul lor

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Image source: 
Getty Images

Boris Johnson a câștigat categoric alegerile anticipate din Marea Britanie. Conservatorii pro-Brexit au obținut cel mai bun rezultat din 1987 până acum și sunt pe cale să obțină majoritatea absolută în Parlament, ceea ce va ușura obținerea votului legislativului pentru acordul negociat de premier  cu UE pentru ieșirea din blocul comunitar la 31 ianuarie 2020.

Nu surprinde rezultatul cât procentul covârșitor pe care l-au obținut conservatorii. Iar scorul se explică nu neapărat prin faptul că Boris Johnson a convins, cât mai cu seama prin faptul că opoziția laburistă nu a reușit să seducă electoratul. Este comentariul profesorului Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În ce-i privește pe românii din Marea Britanie, deși președintele Klaus Iohannis estima că  rezultatul alegerilor e bun pentru românii de acolo, nu există garanții că nu vor apărea modificări în privința statutului acestora, adaugă Valentin Naumescu.

 “Personal, nu am știință de garanții foarte clare date cetățenilor comunitari privind regimul, statutul pe care-l vor avea după ieșirea Mari Britanii din UE dar sperăm că lucrurile acestea vor fi negociate, convenite între Londra și Bruxelles. Pentru că, din fericire, nu este numai România în această situație, sunt multe alte țări membre interesate de clarificarea acestor situații, și Polonia și alte state din Europa Centrala și de Est, și chiar state din Europa de Vest, după cum, la fel de interesați vor fi și britanicii pentru a-și reglementa relația cu UE, pentru că se află și cetățeni britanici în UE și companii britanice și proprietăți . Așa încât n-aș fi îngrijorat pe această direcție dar nici n-aș putea spune în acest moment că nu vor fi absolut deloc modificări în ceea ce-i privește pe cetățenii români rezidenți în Marea Britanie.“

Profesorul Valentin Naumescu