”Corupții lor” și ”corupții noștri”. Și totuși, ce ne deosebește?

goulard.jpg

Scandalul de corupție care a izbucnit în Franța în jurul eurodeputatei Sylvie Goulard amintește de cazul lui Liviu Dragnea. O deosebire majoră însă există...
Image source: 
RFI (arhiva)

Fosta eurodeputată franceză Sylvie Goulard, propusă inițial pentru postul de comisar european, a fost inculpată pentru presupuse angajări fictive în cazul unor asistenţi de eurodeputaţi. Cazul seamănă cu unul recent și notoriu din România. Există însă o mare deosebire.

Conform relatărilor presei franceze, Goulard nu a fost capabilă să explice în mod convingător ce activitate desfășurau de fapt angajații plătiți de Parlamentul European, dar care, în realitate, lucrau pentru formațiunea politică MoDem, nume prescurtat pentru Mișcarea Democratică. 

Ancheta vizează în prezent toate cadrele acestui partid, inclusiv pe liderul formaţiunii, François Bayrou, care ar urma să fie audiat la Tribunalul din Paris, așa cum a informează presa din Hexagon.

Este o lovitură grea pentru acest partid, dar în aceași măsură și pentru aliatul său din cadrul grupului Renew Europe, Emmanuel Macron.

Și iată cum, dacă în urmă cu câteva luni, lidera de extremă dreapta Marine Le Pen se afla în mijlocul unui scandal al finanțărilor fictive din bugetul Parlamentului European, a venit, rândul unei formațiuni franceze cu opinii pro-europene puternic afișate.

Într-un fel, aceste povești - și ele nu sunt singulare la nivel european – seamănă cu cea în urma căreia fostul lider al social-democraților români, Liviu Dragnea, a fost anchetat, trimis în judecată și în cele din urmă, condamnat la închisoare cu executare.

Și aici au fost folosiți banii publici – în cazul de față bugetul Direcției de Protecție a Copilului – pentru a plăti salariile unor angajate care, în realitate, lucrau pentru filiala locală a partidului, nu pentru copiii cu probleme din județul Teleorman.

Desigur, cu deosebirea că, spre deosebire de fostul lider român, franțuzoaica este doar acuzată, fiind, în consecință, nevinovată în acest moment. 

Această asemănare – izbitoare, la o primă vedere – îi face pe mulți să spună că, în realitate, România nu se deosebește de suratele sale europene. Au și ei corupție, avem și noi.

De aici, tentația de a spune că partenerii din Uniunea Europeană nu au niciun drept să arate cu degetul către București atunci când este vorba despre corupție.

Că , în consecință, recomandările Comisiei și Parlamentului European, ca și întregul Mecanism de Cooperare și verificare sunt doar o dovezi de ipocrizie. Și că, în realitate, România este supusă de către partenerii ei unui dublu standard, pe cât de nedrept pe atât de umilitor.

Și totuși, nu este chiar așa. România se deosebește de suratele ei europene prin ceva fundamental.

Cum spuneam, tentația folosirii fondurilor Uniunii Europene pentru acoperirea unor chetuieli de politică internă - și astfel crearea unui avantaj față de competitorii din țară – există. Și nu numai în Franța, cazurile sunt mai numeroase.

Problema în România este că, pe lângă neregulile de natură financiară, a existat intenția clară, afișată, de schimbare a regulilor în timpul jocului, anume pentru a-i salva pe demnitarii acuzați de malversațiuni financiare.

Când Silvye Goulard a fost respinsă de Parlamentul European, președintele Macron a înțeles mesajul și a făcut o altă propunere. Nici prin gând  nu i-a trecut șefului statului francez sau aliatului său François Bayrou să schimbe legile, profitând de majoritatea parlamentară și neținând seama de asociațiile magistraților, pentru a-și face scăpată prietena politică. Sau să înființeze instanțe judiciare noi, menite a-i intimida pe magistrații chemați să judece cazurile de corupție. Aceasta este deosebirea majoră față de România.

Și pe care nu putem să ne facem că n-o observăm.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 4 decembrie 2019