Ministrul Educației vrea ca elevii să nu mai memoreze comentarii

fata_plictisita.jpg

Rezultate PISA 2018: 44% dintre elevii români nu înțeleg ce citesc
Image source: 
pixabay.com

Ministrul Educației, Monica Anisie, spune că le va cere profesorilor de Limba Română să nu le mai predea comentarii elevilor după care să le ceară să reproducă ce le-a predat, cuvânt cu cuvânt. Anisie a declarat, într-o conferință de presă, că profesorii de română trebuie să-i învețe pe elevi să gândească cu mintea lor și să interpreteze un text la prima vedere.

”Ca profesor de limba română, nu am fost adepta niciodată a memorării comentariilor și întotdeauna mi-am dorit ca elevii mei să-și dezvolte gândirea critică și ei să realizeze acele comentarii de text, eu nici măcar nu le spun comentarii, pentru că vorbim despre o interpretare a unui text literar. Le-am dezvoltat această competență și de aceea când au fost făcute planurile cadru pentru gimnaziu am militat pentru introducerea gândirii critice”, a declarat Monica Anisie.

Anisie a mai spus că în calitate de ministru, va solicita colegilor profesori “să înceteze să le mai ceară copiilor să memoreze acele comentarii”. “Dar răspunsul colegilor profesori de limba română va fi că trebuie să învețe pentru Evaluarea Națională sau pentru Bacalaureat niște comentarii. Nu, pentru Evaluarea Națioanală chiar nu trebuie să învețe niște comentarii, ci să realizeze pe un text la prima vedere o compunere și rolul profesorului la clasă este acela de a crea competența de a dezvolta o idee pe un text la prima vedere. Iar în ceea ce privește examenul de Bacalaureat, acolo la subiectul al III-lea avem un reper important pe care trebui să-l dezvolte și anume.particilaritățile de construcție ale unui text. Prin urmare, asta trebuie să facă profesorul de română la clasă: să creeze competențe de interpretare de text și să-i învețe să înțeleagă un text litarar, nu să-i pună să reproducă acele comentarii. Cunosc și eu exemple de profesori care le cer elevilor să reproducă așa cum le-a dictat, cuvânt cu cuvânt, ceea ce au în caiet. Nu este asta o soluție, pentru că ei vor memora astăzi și vor uita mâine, nu asta este soluția. Deci ceea ce ne spune de fapt și rezultatul de la testare PISA pe lectură putem aplica și pentru ceea ce se întâmplă în sistem astăzi la limba și litearatura română”, a mai spus Monica Anisie.

Ministrul a mai adăugat că începând cu anul școlar viitor se gândește să schimbe modul în care sunt construite subiectele de la Evaluarea Națională.

”Dar poate ne trage și un semnal de alarmă acest rezultat pentru construcția subiectelor de la Evaluarea Națională, construcție care este deja publică pentru anul acesta școlar. Poate anul viitor ne gândim mai mult la modul în care construim subiectele și ce anume competență poate să dezvolte copilul”, a precizat Anisie.