Comisia von der Leyen aprobată de Parlamentul European are 100 de zile să convingă

p041755-237443.jpg

Cu o larga majoritate, noua Comisie Europeană a fost învestita de Parlament
Cu o larga majoritate, noua Comisie Europeană a fost învestita de Parlament
Image source: 
https://www.europarl.europa.eu/

Echipa Ursulei von der Leyen a fost în fine aprobată de Parlamentul European cu 461 de voturi pentru și 157 împotrivă. Dar marile grupuri politice îi acordă 100 de zile pentru a prezenta deja primele rezultate, mai ales privind ecologia. 

Acordul asupra climatului (the Green deal), dar și asupra politicilor inovației și a erei numerice, iată ceea ce are de făcut această echipă fragilă repede și fără a sta pe gânduri.

Dar pâna la capăt, von der Leyen a făcut compromisuri și a demonstrat că nu are o viziune proprie asupra viitorului UE. In timpul discursului dinaintea votului, ea a anunțat o nouă schimbare de portofoliu, anume cel al Maryiei Gabriel care primește cultura, pe lângă tineret, cercetare și inovație. Ce amestec ciudat, dar poate nu chiar așa de ciudat dacă nu ne așteptăm ca Gabriel să aibă cu adevărat vreun succes în noua sa pozitie. 

Von der Leyen a făcut o multitudine de compromisuri din iulie și pâna acum. Protecția modului european de viață, acordată fostului comunicator al Comisiei Margaritis Schinas, a devenit „promovarea modului european de viață”. Promovarea să fie oare noua protecție, se întreabă presa de la Bruxelles în derâdere.

Lipsa viziunii personale a lui von der Leyen a fost remarcată azi de euro deputați. Intr-un discurs lung și greu de urmărit, ea n-a făcut decât să le spună diferitelor grupuri politice exact ceea ce ele voiau să audă. 

Ambiții economice, ambiții ecologice, ambiții inovatoare, toate acestea necesită un buget robust și von der Leyen a pledat pentru un viitor cadru financiar pe măsură.

Politica socială, cultura, tinerii, femeile – iată alte priorități puse cu furca una peste cealaltă și înghițite pe nemestecate, așa cum le-au impus grupurile politice din Parlamentul European. 

Ursula este de acord cu tot și mai ales cu toată lumea, ceea ce s-a văzut în felul în care și-a construit echipa. 

In aceasta se găsesc politicieni de talie care și-au dovedit angajamentul european, ca Frans Timmermans, Margrethe Vestager și Maryia Gabriel, dar și cei impuși de capitale sau de jocurile politice ca Oliver Varhelyi, Adina Valean și Thierry Breton. 

Varhelyi este oaia neagră a echipei, el este fostul ambasador al Ungariei pe lângă UE care a promovat politica anti Bruxelles a lui Viktor Orban pâna în ultima zi a mandatului său. Paradoxal, el se va ocupa de extinderea UE, pe care Franța vrea s-o oprească iar țările din est se chinuie s-o țină pe perfuzie. 

O echipă slabă, incompletă (lipsește Marea Britanie) și fără ambiții proprii intră astfel în funcție la 1 decembrie. Ascultând discursul de astăzi al Ursulei von der Leyen, presa europeană spune aproape la unison: il vrem înapoi pe Juncker!