Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE după postarea la adresa Custodelui Coroanei

valeri_kuzmin.jpg

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România
Image source: 
Facebook/Ambasada Rusiei în România

 

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al României la nivel de director general, au confirmat pentru RFI surse diplomatice. MAE a revenit ulterior cu un comunicat de presă în care dă detalii despre convocare, considerând inacceptabile poziționările misiunii diplomatice ruse și subliniind necesitatea menținerii unui discurs în limitele diplomatice.

 

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat de presă în urma convocării Ambasadorului Rusiei la București, Valery Kuzmin, document pe care îl redăm mai jos: 

“Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federației  Ruse la București pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de director general.

În acest context, partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive și necesitatea menținerii discursului public în limitele uzanțelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Partea română a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituționale specifice. De asemenea, a evidențiat importanța unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional, în măsură să contribuie la promovarea unor relații constructive între state, precum și importanța respectării valorilor și simbolurilor fiecăruia”, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

 

 

Convocarea a venit în urma unei declarații făcute de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, pe 21 noiembrie, în cadrul unui eveniment găzduit la Sala Tronului de la Palatul Regal și dedicat de Familia Regală Corpului Diplomatic acreditat la București.

În cadrul evenimentului, MS Margareta a afirmat că ”România și-a unit mâinile cu Polonia și Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, un odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina și în jurul Mării Negre”.

Ambasada Rusiei la București a publicat pe facebook o replică afirmând că „În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în „Vechiul Regat” și cu nimic mai prejos decât standardele industriei de mainstream occidentale ce produce fake news, ştiri false, Custodele Coroanei a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic. Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut”.

Luni, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei  i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să îl declare pe ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, persona non-grata, din cauza “atacului suburban la adresa MS Margareta a României”.