Iohannis, câștig zdrobitor. Dăncilă, cel mai slab rezultat al PSD la alegerile prezidențiale

klaus_iohannis_presedinte.jpg

Dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale, Viorica Dancila ar putea fi indepartata de la sefia PSD
Dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale, Viorica Dancila ar putea fi indepartata de la sefia PSD

Klaus Iohannis obține un nou mandat la Cotroceni după ce a învins-o pe Viorica Dăncilă cu un număr dublu de voturi. 

Rezultate provizorii din țară și Diaspora  - 19,553 de secții centralizate (99,75%) - 9.814.066 voturi

Klaus Iohannis - 66,1% - 6,477.578 voturi - Viorica Dăncilă - 33.9% - 3.336.388 voturi

Klaus Iohannis reușește să bată pentru a doua oară consecutiv PSD-ul în lupta pentru Cotroceni. Față de alegerile din 2014, Iohannis a obținut un scor mai bun împotriva Vioricăi Dăncilă, în comparație cu cele 54,43 de procente cu care l-a învins în 2014 pe Victor Ponta.

De partea sa, Viorica Dăncilă a reuşit o performanţă istorică în al doilea tur de scrutin: a obţinut cel mai slab scor al unui candidat PSD la alegerile prezidenţiale din istoria democratică a României.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale confirmă preferințele românilor din primul tur. Klaus Iohannis este câștigătorul unui nou mandat la Cotroceni cu un scor zdrobitor, dublu față de contracandidatul său de la PSD, potrivit exit poll-urilor.

Ce și-a propus Klaus Iohannis pentru următorii 5 ani?

De partea PSD, candidatul Viorica Dăncilă vede partea plină a paharului bucurându-se de faptul că a recuperat voturile pierdute la alegerile europarlamentare, deci a recâștigat, in opinia sa, susținerea electoratului care sprijinise tradițional PSD.

Peste 10 milioane de români au mers la urne pentru a-și alege președintele.  Recordul  vine însă din diaspora unde au votat peste 900.000 de români. În primul tur au mers la urne 675.348 de români. În topul prezenței sunt românii din Marea Britanie, Italia, Germania și Spania. Eroii zilei, cum i-a numit Klaus Iohannis.

Învingător și învins, declarațiile celor doi candidați la Cotroceni se orientează acum spre un nou teren de luptă: alegerile locale și parlamentare din 2020.