Pagina de istorie: Nunta Elisabetei a II-a cu Philip Mountbatten, evenimentul monden al deceniului

nunta.jpg

Image source: 
www.royal.uk

Pe 20 noiembrie 1947, la Londra, în Westminster Abbey, avea loc cununia prințesei Elisabeta, cea care urma să devină regina Marii Britanii, cu prințul Philip, devenit ulterior principe consort. A fost considerat evenimentul monden al deceniului, mai ales că avea loc la relativ scurtă vreme după încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial. Cum anume s-a desfășurat această nuntă regală aflați din Pagina de istorie de astăzi.

Philip Mountbatten a primit titlul de Duce de Edinburgh chiar în dimineața nunții, de la regele George al VI-lea. Înainte de nuntă, Philip a renunțat la titlurile sale grecești și daneze, așa cum este cerut printr-un act din 1701, s-a convertit de la religia ortodoxă greacă la anglicanism și a adoptat titlul de „locotenent Philip Mountbatten”, luând prenumele familiei britanice a mamei sale.

Pentru că nunta a avut loc la relativ scurtă vreme după încheierea conflagrației mondiale, Marea Britanie încă avea în vigoare politica de raționalizare. Astfel că prințesa Elisabeta a trebuit să folosească, și ea, cupoanele de raționalizare, pentru a putea procura materialul din care a fost realizată rochia de mireasă: o creație a designerului Norman Harnell, realizată din satin, cu motive de crini imperiali și flori de portocal.

Buchetul miresei a fost din orhidee albe și mirt luat din tufișul crescut din mirtul care a fost folosit în buchetul de mireasă al Reginei Victoria a Marii Britanii. După ceremonie, acest buchet a fost așezat în Westminster Abbey pe mormântul Soldatului Necunoscut, o tradiție întemeiată de mama Elisabetei.

Exact ca în cazul mamei sale, inelul Elisabetei a fost realizat dintr-un lingou de aur galez. Din același lingou au fost făcute, ani mai târziu, verighetele Prințesei Ana și a Lady Diana Spencer.

Prințesa Elisabeta de atunci, regina Elisabeta a II-la Marii Britanii de acum, și-a făcut singură machiajul pentru nuntă.

Cununia propriu-zisă a avut loc la ora 11.30, în Westminster Abbey. Prințesa Elisabeta devenea, astfel, a 10-a membră a familiei regale britanice care se cununa în această biserică.

Participanții la nuntă au fost aduși într-o mare procesiune de calești, iar nunta în sine a fost înregistrată apoi difuzată pe postul de radio BBC, pentru 200 de milioane de ascultători din întreaga lume.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie