Vălean, Breton și Varhelyi primesc undă verde pentru a fi audiați de Parlamentul European

vot_juri.png

Juri
Noile proceduri ale PE fac din JURI cerberul audierilor viitorilor comisari europeni
Image source: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Adina Vălean, Thierry Breton și Oliver Varhelyi , cei trei candidați ai echipei von der Leyen adăugați pe ultima sută de metri, au primit avizul „moral” al Comisiei Juridice a Parlamentului European. 

Thierry Breton, ale cărui interese pe piața financiară franceză și mai ales în domeniul bancar/digital care constituie o parte a portofoliului său, a trecut la un vot. 

Deputații europeni din Comisia Juridică (JURI) au votat 12 la 11 voturi probitatea sa morală în urma studierii declarației sale de avere. 

Stânga europeană și ecologiștii erau porniți să-i facă zile grele, dar vocile lor n-au fost auzite. Votul a trecut fără ca Breton să fie nevoit a se explica în fata Comisiei sau a trimite în scris explicații suplimentare.  

Dar Sacrificiul său este de proporții. El nu renunță doar la poziția de Președinte al Grupului Atos , dar și la acțiunile Atos  în valoare de 40 de milioane de euro și la cele în valoare de 5,7 milioane de euro deținute în filiala Wordline.  

El a reanunțat și la locul din Consiliile de administrație ale celor douaa ca și la pensia specială care i-ar fi revenit. 

Acest „patron” al lumii digitale franceze, fost ministru al economiei, a făcut toate acestea pentru a deveni comisar european al industriei, un post încărcat de responsabilitate, dar cu mult mai puțin vizibil sau influent decât poziția avută până acum. 

Breton o înlocuiește pe Sylvie Goulard, prima candidată franceză pentru echipa Ursulei von der Leyen, care a fost respinsă de comisia de industrie a Parlamentului European (ITRE). 

In acel moment, șefa ITRE era Adina Vălean, devenită între timp candidată pentru postul de comisar european al Trasporturilor. Declarația ei de avere a fost unanim acceptată acum de JURI. 

In fine, candidatul ungur Oliver Varehlyi, a trecut și el cu bine de acest prim examen și tot cu unanimitate de voturi. In comisia von der Leyen, lui i-ar reveni portofoliul extindere. 

Cei trei sunt audiati joi 14 noiembrie de cele comisiile de resort ale Parlamentului European.