Spania: Extrema dreaptă, a treia forță parlamentară. Incertitudinea politică persistă

spania.jpg

Simpatizanți ai partidului Vox, Madrid, 10 noiembrie 2019.
Image source: 
OSCAR DEL POZO / AFP

Spania a votat duminică, pentru a patra oară în ultimii patru ani, într-o atmosferă dominată de criza catalană și de ascensiunea extremei drepte, un vot care nu reușește încă să limpezească apele și să pună capăt actualei situații de blocaj politic.

După alegerile din 28 aprilie, în urma eșecului de a crea o majoritate absoluta necesară guvernării, premierul în exercițiu, Pedro Sanchez, a convocat iar alegeri generale sperând că își va putea îmbunătăți rezultatul electoral și va reuși în cele din urmă să aglutineze mai ușor majoritatea parlamentară necesară guvernării.

Dar rezultatul de duminică seară nu a adus nici pe departe mult dorita majoritate. Atât partidele de stânga, cât și cele de dreapta, nu reușesc nici acum să însumeze numărul suficient de deputați care să le poată aduce la putere. Scena politică spaniolă este divizata între șase formațiuni politice cu reprezentare națională, partide care formează două blocuri politice, unul de stânga și unul de dreapta, două blocuri care, ipotetic, ar trebui împreună să formeze o majoritate, dar care , cel puțin până acum, nu au putut demonstra că au disponibilitatea de a forma alianțe.

Câștigătorul clar al alegerilor de duminică a fost, ca și acum șase luni, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, care pierde totuși trei deputați și rămâne cu 120 de locuri în parlament. În schimb Partidul Popular își îmbunătățește considerabil rezultatul față de alegerile din 28 aprilie și câștigă 22 locuri,  în dauna liberalilor de la Ciudadanos, care suferă un puternic eșec electoral, ajungând la  doar 10 deputați fată de cei 47 pe care îi aveau în legislatura anterioară. 

Dar principalul partid care beneficiază de pe urma acestor alegeri este fără doar și poate VOX, revelația acestui scrutin. Noua extrema dreaptă spaniolă ajunge la un rezultat care depășește toate pronosticurile sondajelor de opinie din campania electorală, VOX își adjudecă 52 de locuri, față de cele 24 pe care le avea în parlamentul anterior. Spectaculoasă ascensiune a extremei drepte, pe care liderul acestuia, Santiago Abascal o evoca euforic duminica seara, declarând triumfalist: «În urmă cu 11 luni nu aveam niciun reprezentant în nicio instituție, astăzi suntem a treia forță politică din Spania și am reușit să fim, de asemenea, partidul care urcă cel mai mult în voturi și locuri în parlament. Asta înseamnă că suntem protagoniștii celei mai rapide ascensiuni politice din istoria democratică a Spaniei».

Se menține în continuare complicata situația pe scena politică spaniolă. În urma acestui rezulatat, nici blocul de stânga și nici o alianță partidelor de dreapta nu pot atinge majoritatea absolută de 176 de voturi necesară guvernării. În aceste condiții, actualul premier, Pedro Sanchez, câștigătorul scrutinului de duminică, va trebui din nou să negocieze formarea unui guvern împreună cu extrema stângă de la Podemos și partidele naționaliste basce și catalane, negocieri care deja au eșuat în legislatura anterioară.

 

Ascultă AICI corespondența din Spania