Alegeri prezidențiale: Ziua 2 de vot în diaspora. Peste o sută de mii de români și-au exprimat opțiunea

vot_ambasada.jpg

Vot în Ambasada României Franța (primul tur de scrutin, 10 noiembrie)
Image source: 
facebook/Luca Niculescu

Românii din diaspora au început să voteze pentru a doua zi în cele 835 de secții de votare puse la dispoziție în străinătate. Prima zi de vot în diaspora a adus peste 77.000 de români la urne, la care se adaugă cei 25.000 care au votat prin corespondență.

 

Actualizare: Numărul celor care au votat în străinătate a trecut de 122 de mii 

Între timp, purtătoarea de cuvânt a Autorităţii Electorale Permanente, Anamaria Revnic Călugăriţa, a explicat, la Digi24, cum s-a ajuns la situația în care români din diaspora au votat la prin corespondență inclusiv pentru turul doi al alegerilor prezidențiale: buletinele de vot pentru ambele tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale au fost trimise împreună pentru că aşa prevede legea

Instrucțiunile ar fi fost însă clare, a transmis oficialul AEP:

 

„Buletinele de vot pentru ambele tururi de scrutin au fost expediate în acelaşi timp deoarece aşa prevede legea. (...) s-au respectat întocmai dispoziţiile legale. În ceea ce priveşte instrucţiunile care sunt şi în interioriul plicurilor şi care au fost şi popularizate pe facebook și prin comunicate de presă, practic prin toate canalele de comunicare, este specificat foarte clar şi e atras atenţia că în cazul celui de-al doilea tur de scrutin, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optaţi, va trebui să vă asiguraţi că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

(....) abia după ce CCR ar fi decis care sunt cei doi candidaţi care merg în turul al doilea, după ce s-ar fi imprimat toate aceste buletine de vot asta ar fi durat, probabil, cinci-şase zile şi ca să expediezi plicurile mai durează iar trei-patru zile în funcţie de destinaţie, prin urmare, evident că nu exista timp fizic să fie trimise şi înapoi. Tocmai din acest motiv, în instrucţiuni foarte clar specificat că alegătorul trebuie să se asigure că candidatul (sic!) pentru care optează se regăseşte între cei doi candidaţi care participă la al doilea tur de scrutin”.