Ursula von der Leyen a acceptat-o pe Adina Vălean pentru postul de comisar european

adina_valean_fb.jpg

Comisarul european pentru Transporturi  Adina Vălean
Adina Vălean
Sursa imaginii: 
site-ul Comisiei Europene

Președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a acceptat-o pe Adina Vălean pentru postul de comisar european. Ea va primi portofoliul Transporturilor, alocat de la început României.

A fost a patra nominalizare trimisă de România şi prima făcută de Guvernul Orban. Premierul a trimis două nume: Adina Vălean și Siegfried Mureșan.

Ambii s-au descurcat bine la interviuri, spune purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a Executivului european. Ursula von der Leyen a optat pentru Vălean care e prezentată drept un europarlamentar cu experienţă pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. Adina Vălean urmează să fie audiată atât în Parlamentul de la Bucureşti, cât și în Parlamentul european.

Să amintim că Rovana Plumb, prima propunere a fostului guvern Dăncilă, nu a îndeplinit criteriile de integritate. Dan Nica, următoarea nominalizare, a fost respins de von der Leyen încă înaintea începerii procedurilor parlamentare. Victor Negrescu a fost cea de a treia propunere a Vioricăi Dăncilă, dar a venit după ce cabinetul său a fost demis prin moţiune de cenzură. Din acest motiv, Comisia Europeană a transmis că există „dubii mari” referitoare la „legitimitatea” noii nominalizări de comisar european.