Chirurgul Victor Costache, noul ministru al Sănătății

victor_costache.jpg

Image source: 
Facebook/Victor Costache

Medicul Victor Costache este noul ministru al Sănătății. Acesta a depus jurământul, în urmă cu câteva minute, la Palatul Cotroceni. Victor Costache are 45 de ani și este  membru al Colegiului Francez de Chirurgie Cardiovasculară.Victor Costache a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Grigore T. Popa” din Iași, în 1999. După ce a făcut un an de rezidenţiat în ţară, Costache a decis să plece în Franţa, unde a urmat un nou rezidențiat.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Universității Lucian Blaga din Sibiu, în Franța, medicul român s-a specializat în chirurgie cardio-vasculară şi toracică. A lucrat în spitale din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Germania dar și în Quebec.

În 2014, după ce a lucrat mai bine de 10 ani în spitale din străinătate, Victor Costache a decis să se întoarcă în România, pentru a profesa în Sibiu. Aici, a pus bazele unei secţii de chirurgie cardiovasculară şi pulmonară la un spital privat.

Victor Costache a realizat mai multe intervenții chirurgicale în premieră. Una dintre acestea a fost atestată de Academy of World Records ca record mondial pentru prima operație complexă de disecție de aortă tratată endovascular, potrivit Hotnews.ro. 

La începutul acestei luni, ministrul Sănătății s-a înscris să lucreze la Spitalul de Urgență din Sibiu, au spus reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, în subordinea căruia se află spitalul din oraș. Unitatea medicală a scos la concurs un post de chirurg cardiovascular, post pentru care au aplicat doi medici:  dr. Gabriela Cozmaciuc și dr. Victor Costache, ambii specializați în străinătate. 

În cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, Victor Costache a declarat că guvernul care urmează să se instaleze are de gestionat o serie de crize, cea mai importantă fiind ce a rezidențiatului.

Costache a mai spus că, dacă i se va schimba calitatea de suspect, în cazul acuzaţiilor de malpraxis care i-au fost aduse, îşi va da imediat demisia din funcţia de ministru. Dosarul în care Victor Costache este acuzat de malpraxis se află în cercetare la Parchetul de pe lângă curtea de Apel Alba Iulia, după ce soțul unei femei decedate după operație a spus că diagnosticul inițial a fost greșit, potrivit Mediafax.ro. Dosarul a fost deschis pentru faptă.