Comisar propus pe fugă de Viorica Dăncilă

victor_negrescu_bun.jpg

Victor Negrescu
Într-un interviu acordat ziare.com ministrul Afacerilor Europene Victor Negrescu nu exclude activarea articolului 7 pentru România
Image source: 
Facebook / Victor Negrescu

Desemnarea unui candidat din partea României pentru postul de comisar european stârnește noi controverse. Până ieri, România era singura țară europeană care nu formulase o nouă propunere oficială. Premierul demis, Viorica Dăncilă, l-a propus oficial pe fostul ministru pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, însă președintele Klaus Iohannis este de părere că actualul Guvern nu are legitimitatea necesară pentru a propune un comisar european și afirmă că nominalizarea trebuia făcută de viitorul Guvern.

Nominalizarea lui Victor Negrescu a stârnit nemulțumirea președintelui României, Klaus Iohannis. El este de părere că Guvernul demis prin moțiunea de cenzură votată de Parlament nu are legitimitatea necesară pentru a propune un comisar european. Klaus Iohannis ar fi vrut ca nominalizarea să fie făcută de noul Guvern, în condițiile în care președintele PNL, Ludovic Orban, va încerca să obțină votul de învestitură pentru un nou cabinet. Ședința Parlamentului a fost fixată pentru luni, 4 noiembrie. Unii experți în drept european afirmă că, până în momentul învestirii oficiale a noii Comisii Europene, noul Guvern ar putea retrage candidatura lui Victor Negrescu și ar putea nominaliza o altă persoană, bineînțeles, cu condiția ca noul Executiv să primească el însuși votul Parlamentului din București.

Însă Viorica Dăncilă l-a propus ieri pe fostul ministru pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, după cum a anunțat chiar premierul în funcție, aflat într-o vizită în județul Cluj. Viorica Dăncilă a declarat că a făcut această nominalizare la insistențele noului președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Domnul Iohannis a primit aceeași scrisoare pe care am primit-o și eu. Asta arată că, din motive electorale, domnul Iohannis are altă abordare. Scrisoarea pe care am primit-o de la Ursula von der Leyen a primit-o și domnu președinte, deci știe că mi s-a cerut nominalizarea unui comisar din partea României. Astăzi am trimis nominalizarea. Deci doamna comisar mi-a spus că m-ar ruga, că ar fi bine să nominalizăm o femeie, dar cum Franța a schimbat, ceilalți au schimbat, eu am trimis deja nominalizarea: Victor Negrescu, fost europarlamentar, fost ministru al Afacerilor Europene”, a declarat la Cluj Viorica Dăncilă. 

Desemnarea unui comisar european din partea României a stârnit foarte multe controverse. Inițial, Guvernul PSD a propus-o pe Rovana Plumb, care, însă a fost respinsă de Parlamentul European, din motive de integritate. Nu a fost singurul candidat respins, pentru că europarlamentarii au respins și candidații propuși inițial de țări precum Franța sau Ungaria. La București, au fost luate în discuție pentru postul de comisar european numele fostului vicepremier Dan Nica, cel care a deținut mai multe portofolii ministeriale, precum și cel al secretarului de stat Gabriela Ciot. Însă și aceștia au fost implicați în controverse. Dan Nica, de exemplu, a fost implicat în dosarul Microsoft, în care mai mulți oficiali guvernamentali au fost acuzați de corupție, iar Gabriela Ciot, cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a fost acuzată de plagiat.