Liderii UE vor decide o „flextensie” a datei Brexit cu limita 31 ianuarie 2020

brexit_puzzle.jpg

31 ianuarie 2020. Este noua data la care UE amână Brexitul
31 ianuarie 2020. Este noua data la care UE amână Brexitul
Image source: 
pixabay.com

Decizia va fi luată prin procedură scrisă, fără ca liderii să se reunească din nou, dar numai dacă Londra este de acord cu termenii agreați luni dimineață de ambasadorii europeni.

Reuniți luni dimineață la Bruxelles, ambasadorii statelor membre UE au agreat un text care prevede ca Acordul de Retragere al Regatului Unit din UE să intre în vigoare de acum și până la 31 ianuarie 2020. 

Acordul s-ar aplica deci din prima zi a primei luni care urmează ratificarea sa de catre UE și Londra, adică la 1 decembrie 2019, 1 ianuarie 2020 sau 1 februarie 2020. Iată cele trei date posibile pentru Brexit. 

Trebuie acum ca Londra să fie de acord cu acești termeni. In plus, diseară Camera Comunelor urmează  să decidă organizarea alegerilor anticipate în Regatul Unit, condiție cu care a fost acordată „flextensia” aceasta.

In cazul în care deputații britanici nu vor decide asta, UE „va analiza din nou situația”, spun surse europene care au exclus organizarea rapidă a unui summit UE. 

Intre timp, la Bruxelles s-a instalat cu adevărată plictiseala de Brexit ( sau „the Brexit fatigue”). 

O mână de ziariști entuziaști, mai ales britanici și irlandezi, urmăresc subiectul pas cu pas. Restul îl urmăresc cu o oarecare detașare și din ce în ce mai putin reușesc sza plaseze articole sau comentarii în munca lor.