CNN: Liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, ucis într-un raid american în nord-vestul Siriei

Al-Baghdadi ar fi fost ucis într-un raid coordonat de armata SUA în nord-vestul Siriei, dar confirmarea oficială va veni după testele ADN  şi după cele biometrice, anunță CNN, care citează oficiali de rang înalt din domeniul apărării şi încă o sursă informată în legătură cu acest subiect.

Oficialii din domeniul apărării au relatat că liderul ISIS ar fi detonat o vestă cu explozibil în timpul raidului.

Raidul a fost derulat de comandourile pentru operaţiui speciale, iar CIA a oferit asistenţă pentru localizarea liderului ISIS.

Preşedintele Donald Trump urmează să facă un anunţ important, duminică, potrivit secretarului adjunct de presă Hogan Gidley, iar oficiali ai administraţiei au declarat pentru CNN că anunţul va viza teme de politică externă. 

Pentagonul nu a făcut încă niciun comentariu pe acest subiect.

Baghdadi a stat ascuns în ultimii cinci ani. În luna aprilie, ISIS a publicat o înregistrare video în care apărea un bărbat care părea a fi Baghdadi. A fost pentru prima dată când acesta a fost văzut din iulie 2014, când a vorbit la Marea Moschee din Mosul. 

În februarie 2018, mai mulţi oficiali americani au afirmat că Baghdadi a fost rănit în urma unui atac aerian care a avut loc în mai 2017, iar din cauza rănilor suferite a trebuit să renunţe la conducerea grupării teroriste pentru aproape cinci luni. 

Cine este Abu Bakr al-Baghdadi

 

Liderul terorist a fost declarat cel mai căutat om din lume. În octombrie 2011, SUA l-au declarat oficial drept terorist și au oferit 10 milioane de dolari recompensă pentru informații care ar putea duce la capturarea sau anihilarea lui.

Baghdadi are reputația de a fi extrem de bine organizat și un foarte bun tactician în câmpul de luptă, scrie hotnews.ro. S-a născut lângă Samarra, la nord de Bagdad, în 1971, iar numele său real este Ibrahim Awad al-Badri.

Potrivit unor informații, acesta era cleric într-o moschee din oraș în momentul invaziei americane în Irak, în 2003. Unii cred că acesta era deja militant jihadist în timpul regimului Saddam Hussein. Alții sugerează că s-a radicalizat în cei 4 ani cât a stat prizonier într-o tabara -  închisoare a SUA din sudul Irakului, unde erau tinuti liderii al-Qaeda.

În 2010, a devenit lider al organizației al-Qaeda din Irak, una dintre grupările care s-au alăturat ISIS.

La începutul acestui an, ISIS a dat publicității un video în care apare un bărbat ce se prezintă a fi Baghdadi. Liderul terorist nu mai fusese văzut din 2014, când a proclamat crearea ”califatului” de-a lungul Siriei și Irakului.